Čudesne sijamske blizanke koje su pobijedile statistiku

Radiosarajevo.ba
Čudesne sijamske blizanke koje su pobijedile statistiku

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine.

Rosie i Ruby Formosa rođene su kao sijamske blizanke, spojene u predjelu abdomena, a dijelile su i dio crijeva. Operacija razdvajanja izvršena je odmah nakon što su se djevojčice rodile, a već nakon dvije sedmice već su puštene kući. Danas, godinu dana kasnije, Rosie i Ruby su dvije zdrave i sretne djevojčice.

Djevojčice svoj život duguju timu od čak 15 doktora i medicinskih sestara koji su uspješno izveli operaciju iako su šanse za uspjeh bile minimalne.

Angela Formosa je u 16. sedmici trudnoće saznala da su njene djevojčice spojene. Ona i njen muž Daniel pripremali su se na najgore, jer su im doktori rekli da djevojčice imaju male šanse da prežive.

Sijamski blizanci rađaju se jednom u 200.000 slučajeva, a više od dvije trećine njih rodi se mrtvo ili umre vrlo brzo poslije rođenja.

Rosie i Ruby su odmah nakon rođenja odvedene na hitnu operaciju jer im je život bio ugrožen. Operaciju, koja je bila očajnički pokušaj da se djevojčice spase, veliki medicinski tim radio je pet sati, a njen uspjeh prevazišao je očekivanja, pa su djeca otpuštena iz bolnice već dvije sedmice kasnije, piše Zena.blic.rs.

''Dok sam bila trudna, nisam mogla ni da pretpostavim da ćemo uspjeti da stignemo ovako daleko. Predivno je gledati ih kako rade normalne stvari i normalno rastu, kada sam već bila pomirena sa činjenicom da ću ih izgubiti odmah po rođenju. Svaki dan sam shvatala kao blagoslov'', priča Angela Formosa.


Nerazdvojne i nakon razdvajanja

Veza između djevojčica je toliko jaka da se one nikad ne razdvajaju, ni kada su u kolicima za blizance, ni kada slobodno puze i zabavljaju se.

''Obje su vrlo sretne, razdragane i odlučne. Ali to nam je od početka bilo jasno. Nikada ih nismo razdvajali, ali kada se slučajno zaigraju nezavisno jedna od druge, vrlo brzo se trgnu i počnu da se okreću i traže sestru'', kaže Angela.

Među blizankama ipak postoje i vidljive i značajne razlike koje roditelji vrlo dobro vide.

''Ruby posebno voli tatu i kada ga vidi počne da se rita nogicama i da odskakuje od sreće. Ona je očito tatina djevojčica, dok je Rosie više privržena meni'', kaže ponosna majka ovih malih boraca.

Blizankama će tokom odrastanja biti neophodne redovne kontrole, ali u bolnici kažu da su jako zadovoljni njihovim napretkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak