Crveno meso povećava rizik od raka dojke
Žene koje na svom tanjiru često imaju hamburgere, bifteke i drugo crveno meso imaju veći rizik od dobijanja raka dojke, saopštili su naučnici s Univerziteta Harvard, piše agencija Beta.
Ljekari već dugo upozoravaju da je crveno meso povezano s dobijanjem raka, prvenstveno debelog crijeva i pankreasa, ali se do sada malo znalo da može da utječe i na pojavu raka dojke.
Stručnjaci s Harvarda analizirali su podatke 88.000 žena od 26 do 45 godina i zaključili da postoji veza između konzumiranja crvenog mesa i raka dojke poslije 12 godina intenzivnijeg uzimanja te vrste mesa, odnosno svaki dan u prosjeku.
Te žene imaju 6,8 puta veći rizik od dobijanja raka dojke u odnosu na one koje malo ili nikako ne jedu crveno meso. Taj rizik je veći kod žena u razvijenim državama, gdje je crveno meso dostupnije.
Naučnici sumnjaju da neki proteini u crvenom mesu ubrzavaju ćelijsku diobu, što podstiče pojavu tumora.
"Važno je imati zdrav način ishrane", navodi se u studiji u kojoj se ženama sugeriše da manje jedu crveno meso i uz fizičku aktivnost ne povećavaju svoju tjelesnu težinu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.