Crnim lukom i crnim vinom protiv gripe

Radiosarajevo.ba
Crnim lukom i crnim vinom protiv gripe

Saveznici u prevenciji virusnih oboljenja, pa tako i nove gripe, su vitamini i tvari koje nalazimo u pojedinim prehrambenim proizvodima.

Za sada je poznato da se protiv gripe bori vitamin D3 - a najviše ga ima u plavoj ribi, pa čak i onoj u konzervi (sardine, skuše, tunjevina). Najbolji (mada ne i najukusniji) način unosa vitamina D3 je riblje ulje, koje se može kupiti u svakoj apoteci.

Druga bitna tvar zove se kvercetin. Istraživanja pokazuju da on jača imunitet i ima preventivno djelovanje protiv gripe

Namirnice koje su posebno učinkovite protiv virusa gripe su borovnice, brokula, špinat, salata, jabuke, crni čaj, crno vino i luk.  Sve su one bogate kvercetinom, vrlo moćnim antioksidansom za koji su, nakon istraživanja provedenima na laboratorijskim životinjama, znanstvenici dokazali da smanjuje rizik obolijevanja od gripe.

Kvarcetin nije samo borac protiv virusa, on djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski i antikancerogeno.

Odavno je poznato da jedna jabuka na dan čuva zdravlje, a visok udio kvarcetina u kori crvene jabuke to dokazuje. Stoga je preporučljivo crvene jabuke pomno oprati, a ne guliti.

No šampion među hranom kojom se borimo protiv gripe je crni luk - on sadrži četiri puta više kvarcetina od ostalih namirnica.

Preporučuje se konzumacija kako kuhanog crnog luka (juha od luka), tako i sirovog.


Foto: flickr


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak