Crna Gora: Vlada podržava gay paradu

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Vlada podržava gay paradu

Crnogorski ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je danas kako će vlada te države podržati održavanje prve Parade ponosa u Podgorici, najavljene za 27. oktobra, javlja Tanjug, a prenosi Fena.

Kako je saopćeno iz Vlade Crne Gore, Numanović je danas razgovarao sa predstavnicima nevladine organizacije “Kvir Montenegro”, koja je ranije za 27. oktobar najavila održavanje prve Parade ponosa u Podgorici.

On je istakao kako je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava posvećeno unaprjeđenju položaja LGBT osoba.

Na poziv predstavnika “Kvir Montenegro” da direktno učestvuje u samoj povorci, ministar Numanović je istakao kako je primarni cilj Parade ponosa puna afirmacija prava seksualnih manjina u Crnoj Gori i u tom pravcu Vlada Crne Gore pružit će punu podršku toj manifestaciji.

Predstavnici  “Kvir Montenegro” istakli su kako je podrška državnih organa i javnih funkcionera održavanju Parade ponosa vrlo važna  i doprinosi tome da crnogorska javnost pokaže što veći stepen demokratičnosti i razumijevanju za ovu manifestaciju.

Najava održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori za kraj oktobra izazvala je, suprotno očekivanjima, najveća sporenja i svađe upravo unutar LGBT zajednice.

Osporavanje održavanja Parade ponosa došlo je od LGBT Foruma progres - prve nevladine organizacije koja se bavi pravima gay populacije u Crnoj Gori.

LGBT Forum progres je ocijenio nekorektnim i nekolegijalnim istup organizacije “Kvir Montenegro”, dodajući  da u Crnoj Gori još uvijek nema uslova za održavanje Parade ponosa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak