Crna Gora: Prva parada ponosa LGBT osoba u Budvi

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Prva parada ponosa LGBT osoba u Budvi

Parada ponosa bit će organizovana 24. jula u 12 sati u Budvi, ispred zidina Starog grada.

Upravo je Budva, zbog sezone i velikog broja pripadnika LGBT zajednice koji ljetuju u ovome gradu, izabrana za mjesto u kome će se pripadnici ove seksualne manjine prvi put u Crnoj Gori javno okupiti, javlja Slobodnaevropa.org.

Očekuje se da će i neke javne ličnosti iz Budve, ali i ostatka Crne Gore, učestvovati na paradi ponosa i tako javno pružiti podršku pripadnicima sekualnih manjina koji su često žrtve diskriminacije i predrasuda.

Organizator prve Parade ponosa je NVO LGBT Forum Progres.

Parada ponosa LGBT osoba je dio godišnje festivalske proslave ponosa LGBT osoba, koja se održava u većim gradovima širom svijeta. Pored karnevalske zabave, parade ponosa imaju i politički značaj usmjeravanja pažnje javnosti na LGBT ljudska prava.

Većina parada se organizuje sredinom godine, kako bi se održala tradicija obilježavanja Dana ponosa LGBT osoba (28. juni), ali ih, gledano na svjetskom nivou, ima tokom cijele godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak