Crna Gora: Organizatori Pridea se ne plaše nereda

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Organizatori Pridea se ne plaše nereda

Organizatori podgoričkog Pridea, zakazanog za 20. oktobar, saopštili su danas da se ne plaše nereda, a crnogorska policija je još jednom pozvala građane da se suzdrže od nasilja.

Predstavnik Kvir Montenegra Danijel Kalezić najavio je da će na prvoj gay paradi u Podgorici biti nekoliko stotina sudionika.

On je na konferenciji za medije kazao da je ruta Parade ponosa - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

Kalezić je naveo da još ne zna ko će ispred crnogorske vlade sudjelovati na prideu.

''Nadamo se da država neće sebi dozvoliti tu sramotu da na Paradu ne pošalje svog predstavnika. Izostanak potpore bio bi u suprotnosti sa svim onim što je urađeno. Očekujemo da Paradi nazoči ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović'', kazao je Kalezić, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, organizatori pridea pozvali su sve ministre da dođu na Paradu.

Kalezić je najavio da će se Parada ponosa u Podgorici održavati svake godine pod nazivom Montenegro Pride.

Iz policije je na konferenciji za medije poručeno da će tokom, prije i nakon Parade učiniti sve da manifestacija prođe sigurno.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je da je pripremljen plan za sigurno održavanje gay parade u Podgorici.

''Bit će prisutan optimalan broj policajaca, a to je oko dvije hiljade. Uradit ćemo sve da osiguramo javni red i mir u nedjelju u Podgorici. Pozivam građane, posebno mlade, da se suzdrže od nasilja'', naveo je on.

Janjušević je kazao da je tokom sedmice najavljena i prosvjedna šetnja protiv gay parade, ali ona neće biti održana, jer taj skup nije prijavljen na vrijeme.

Dolazak na podgorički Pride najavile su LGBT organizacije iz Srbije i Hrvatske.

Prva gay parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilancom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i povredama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak