Čovjek preživio tri dana u potopljenom brodu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Čovjek preživio tri dana u potopljenom brodu (VIDEO)

Nakon što je tri dana bio zarobljen u ledenoj vodi i disao u zračnom jastuku u prevrnutom brodu, Harrison Okene je bio siguran da će umrijeti... A onda je zraka svjetla spasilačkog tima osvijetlila mrak.

Brodski kuhar Okene (29) bio je na brodu Jascon 4 kada se usljed jakih struja Atlanskog okeana prevrnuo krajem maja, oko 30 kilometara od obale Nigerije. Brodić je stabilizovao tanker koji se punio na platformi.

Od 12 članova posade pronađeno je 10 leševa, dok nije poznato gdje je preostali član, piše Huffingtonpost.com.

Okene je nekako preživio u brodskom toaletu, dišući u zračnom jastuku visokom metar i po.

„Bio sam u vodi u totalnom mraku i mislio kako je ovo kraj. Mislio sam kako će voda poplaviti sve, ali nije“, rekao je Okene.

Uslijed djelovanja slane vode počela mu se guliti koža.

Noseći samo donji veš Okene je preživio dan u toaletu širine jednog metra, držeći se za umivaonik da bi zadržao glavu iznad vode. Skupio je snagu, otvorio vrata i otplivao do kapetanove sobe, koristeći daske zidova kad splav.

„Bilo je veoma mračno i hladno. Nisam ništa mogao vidjeti“, rekao je Okene.

Loading...

„Mogao sam osjetiti da su leševi moje posade u blizini. Mogao sam ih namirisati. Došle su i ribe i počele jesti tijela. Mogao sam čuti zvuk toga, bilo je užasno.

On nije znao da su vlasnici platforme i brodića poslali ronioce da pretraže plovilo za članove posade, pretpostavljajući da su mrtvi.

Ali 28. maja Okene ih je čuo.

Ronioci su provalili u brod, a Okene je vidio svjetlost baterije nekoga ko je plivao pored sobe gdje je bio smješten.

„Ušao sam u vodu i dotakao ga. Mahao sam rukama, a ronilac je bio šokiran“, rekao je Okene.

Ronilački tim je dau Okeneu masku sa kisikom, ronilačkim odijelom i kacigom. Izašao je na površinu nakon više od 60 sati.

Okene je narednih 60 sati morao provesti u komori za dekompresiju, gdje se njegov pritisak vratio u normalu. Da je odmah bio izložen vazduhu mogao je umrijeti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak