Conflict Kitchen – sasvim posebna prezalogajnica (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Conflict Kitchen – sasvim posebna prezalogajnica (FOTO)
Da iz međunarodnih konflikta može ispasti i nešto dobro dokazuje Conflict Kitchen, take-out restoran smješten u Pittsburghu, u kojem se spremaju tradicionalne delikatese iz država s kojim je Amerika u nekoj vrsti sukoba.

Idejni tvorci i vlasnici restorančića, Jon Rubin i Dawn Weleski, kroz Conflict Kitchen su željeli povezati ukusnu hranu i umjetnički projekat sa aktivističkim konceptom. Prema ovom dvojcu, hrana je najbolja poveznica među kulturama jer je ukusnim jelima teško odoljeti bez obzira odakle dolaze. Koncept ovog mjesta pak ima za cilj i postati platforma za razgovore o društvenom kontekstu postojećih međunarodnih konflikta, te za empatiju prema zemljama i nacijama o kojima Amerikanci znaju samo iz populističkih napisa američkih medija.

Nacionalne kuhinje zemalja poput Afganistana, Irana, Iraka, Sjeverne Koreje ili Venecuele smjenjivaće se na meniju svakih par mjeseci, a papir u koji se pakuje jelo uvijek sadrži činjenice i razmišljanja o kulturi iz koje jelo dolazi. Dok je bila aktuelna iranska kuhinja, na papiru su bile ispisane različite zanimljivosti o ovom dijelu svijeta, od Rumija do iranske kinematografije i ženskih ljudskih prava, od stava prema nuklearnom oružju do zapadnjačke percepcije ove zemlje.

Kakav ukusan način raskidanja s predrasudama i širenja vidika prema drugim kulturama!









radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak