Čokolada u novim kombinacijama

Radiosarajevo.ba
Čokolada u novim kombinacijama


Mango, đumbir, chili i chipotle.. to je samo nekoliko primjera egzotičnih novih okusa koji će određivati trend za čokoladu i bombone u nadolazećim godinama. Ispitivanje koje je napravila Nacionalna udruga proizvođača čokolade i bombona u SAD, odražava veliko zanimanje za nove i nesvakidašnje sastojke u američkim slatkišima. "Primjerice, kad je riječ o proizvodima iz Latinske Amerike, vidjet ćemo sve više proizvoda s okusima manga i papaye. Također nekih oštrijih začina poput chili odnosno sušenih chipotle papričica", kaže predstavnica ove udruge

Amerikanci će, dakle, moći uživati u žele-bombonima s, recimo, okusom manga i chilija ili đumbira i chilija ili pak u čokoladnim bombonima s okusom chipotle papričica. Uz bolje i zdravije slatke proizvode, sama se čokolada sve više rabi kao dodatak tradicionalnim jelima i predjelima..

Čokolada i kakao nisu samo za pravljenje kolača ili općenito slatkih proizvoda nego sve češće obogaćuju okus onoga što smatramo glavnim, dakle slanim jelima.

Ručak koji je Udruga upriličila za novinare predstavio je upravo takve, slatko-slane kombinacije...

"Pripremili smo jela inspirirana kakaoom i čokoladom... pečenica marinirana u umaku od soje, ruzmarina i kakaoa, zatim salata od povrća sa zdrobljenim zrnima kakaa, daju lijep okus orasastog ploda."

Čokolada, se dodaje i jelima za koja nikad ne bismo pomislili da mogu s njom ići...

"Teško je povjerovati, ali slanina i čokolada idu odlično zajedno. Također čokolada i sir, meki sir kao brie ili gorgonzola. Nedavno sam imala prilike kušati čokoladni bombon s okusom lavande."

Upravo takve proizvodi washingtonski čokoladar Rob Kingsbury, suvlasnik ACKC Cocoa Bara...

"Ljudi doista vole takve kombinacije, jako se dobro prodaju. Naročito dobro idu čokoladni bomboni s okusom chipotlija i cimeta. Dva okusa inače vrlo privlačna ljudima."

Voće i čokolada zajedno, kaže Kingsbury, također dobijaju na popularnosti...

"Imamo razne kombinacije s čokoladom – sušeni ananas, turske marelice, ušećereni djumbir, ušećerenu koru od naranče, sušeni mango..."

Redovna mušterija ACKC Cocoa Bara čovjek je po imenu Ted...

"Imaju ovdje čokoladne bombone sa slaninom, znam, zvuči grozno, ali zapravo je jako dobro."

No, ako kombinacija slanine s čokoladom ili žele-bombona s okusom manga i chilija ne zvuči zamamno, čokolada, obična čokolada, kažu stručnjaci i čokoladari ili čokolatijeri poput Roba Kingsburyja, i dalje ostaje glavni proizvod na tržištu slatkiša. Kakvi god nam ukusi bili, budućnost slatkiša je slatka.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak