Clara Zetkin, borkinja za radnička i ženska prava

Radiosarajevo.ba
Clara Zetkin, borkinja za radnička i ženska prava

Na današnji dan rođena je žena čije će ime označiti i zadužiti ženski pokret, Clara Zetkin.

Kćerka seoskog učitelja, Clara Zetkin je rođena 5. jula 1857. godine u Saskoj, u domu u kojem su se njegovale kršćanske i humanističke ideje.

Još dok se školovala za učiteljicu u Leipzigu priključila se njemačkoj Socijaldemokratskoj stranci, što će je usmjeriti na borbu za radnička prava kojoj ostaje vjerna do kraja života. Sa svojim životnim partnerom, židovskikm tipografom i revolucionarem Ossipom Zetkinom iz Odese, preselila je u Pariz, gdje je rodila dva sina i pisala za francuski i njemačku radničku štampu.

Učestvovala je u radu osnivačkog kongresa Druge internacionale u Parizu kao izaslanica njemačkih socijaldemokrata. Ondje je održala govor kojim je postavila temelje proleterskog ženskog pokreta. U govoru je, među ostalim rekla: "kao što kapitalisti podjarmljuju radnike, tako muškarci podjarmljuju žene, a one će u tom položaju ostati sve dok ne budu ekonomski nezavisne."

 

Clara Zetkin je bila prva žena koja je ušla u samo vodstvo socijaldemokrata, a na prvoj međunarodnoj socijalističkoj konferenciji žena u Stuttgartu izabrana je za sekretarku.

8. mart, Međunarodni dan žena

Tri godine kasnije, na drugoj međunarodnoj konferenciji žena 1910. godine u Kopenhagenu prihvaćen je njen prijedlog da se u svijetu 8. mart slavi kao Međunarodni dan žena.

Ideja Clare Zetkin bila je da žene u svim državama svijeta dobiju jedan isti dan u godini kada će moći, glasnije nego inače, iskazati svoje pritužbe na uslove rada i zahtijevati prava koja im pripadaju. 

Zašto obilježavamo 8. mart?

Rosa Luxemburg bila je jedna od najboljih prijateljica Clare Zetkin. Budući da su unutar socijaldemokratske stranke nailazile na sve veću izlolaciju zbog njihovih antimilitarističkih stajališta, one su 1917. godine zajedno osnovale grupu Spartakus. Iz nje su se kasnije formiralale Nezavisna socijal-demokratska stranka (USPD) i Komunistička partija Njemačke (KPD). Kao delegatkinja KPD-a Clara Zetkin je za vrijeme cijelog trajanja Weimarske republike bila zastupnica u njemačkom Reichstagu, no većinom je živjela u Moskvi gdje je vodila ženski sekretarijat Treće internacionale.

Rosa Luxemburg: Hrabra političarka i aktivistkinja

Clara Zetkin umire u Moskvi, 20. juna 1933. bježeći pred nacionalsocijalistima, a na njenom ispraćaju bilo je 600.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak