Ciro Bustos: Čovjek koji je izdao Che Guevaru

Radiosarajevo.ba
Ciro Bustos: Čovjek koji je izdao Che Guevaru

Ciro Bustosje bio 26-godišnjak kada je prvi put čuo čovjeka koji se borio uz Fidela Castra u planinama jugoistočne Kube. Ovaj mladi umjetnik bio je iznenađen kontrastom između glasnog Kubanca Castra i tihog i povučenog Argentinca Che Guevare.

"Način na koji je Che govorio, način na koji je odgovarao na pitanja, bio je potpuno drugačiji od Castrovog", tvrdi Ciro, piše Guardian.co.uk.

"Nije bilo bombastičnosti, nije bilo "'primadona stava', bilo je kao da pričate sa svojim bratom, tako normalno, tako mirno. To je ono što je ostavilo dojam na mene."

Cheov intervju za radio El Mundo koji je Ciro slušao te nedjelje bio je poziv u borbu. Che Guevarin glas i politička borba koju je vodio vodio je Bustosa od Kube, Čeholovačke, Alžira, Argentine do ekspedicije u Boliviji koja je Chea koštala života i ocrnila Bustosov život na četiri decenije.

2007. njegovi memoari Che Wants to See You (Che želi da te vidi) pojavili su se na španskom jeziku. Njega mnogi vide kao čovjeka koji je izdao Guevaru i njegove drugove nakon što je skicirao njihova lica za istražitelje koji su ga uhvatili u džungli Bolivije, kuda je marširao po Cheovoj naredbi.


"Sve stvari koje su se desile, sve dobre stvari, kao i greške, čine se skoro imaginarno", govori Bustos.

"Koštalo me 40 godina, 40 godina loše sudbine. Zato sam napisao knjigu."

Bustos je istražitelje zadržavao tri sedmice govoreći da je krenuo na konferenciju o političkim zatvorenicima kada je naletio na gerilce. Kada je shvatio da je CIA već znala sve potvrdio je da argentinski umjetnik i pristao skicirati neke od boraca da potvrdi da ne laže.

"Iskoristio sam priliku i crtao. Da su gerilci poginuli ne bi bilo razlike. Ljudi koji su u tajnosti radili u Argentini trebali su biti zaštićeni", rekao je on.

Nekoliko mjeseci kasnije, isti dan kada ga je Bolivijski vojni tribunal osudio na 30 godina zatvora, Bustos je saznao da je Che uhvaćen i pogubljen.

"To je bilo kao da sam izgubio vođu, brata i prijatelja u isto vrijeme."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak