CIA zadnjih 12 godina vodi 'tihi rat'

Radiosarajevo.ba
CIA zadnjih 12 godina vodi 'tihi rat'

Novinar New York timesa i dobitnik Pulicerove nagrade Mark Mazzetti navodi u svojoj knjizi da od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine CIA vodi "tihi rat" bespilotnim letjelicama uz pomoć napredne tehnologije.

„U posljednjih 12 godina CIA se vratila ubijanju. Od napada 11. septembra, ova služba se pretvorila u neku vrstu paravojne organizacije i vodi tihi rat“, naveo je Mazzetti u svojoj knjizi "Put mača: CIA, tajna vojska i rat na kraju svijeta", prenosi Deutsche welle.

Mazzetti govori o "Vojno-obavještajnom kompleksu" - organizacionoj konstrukciji koju je podstakla nova bespilotna tehnologija. „To uključuje vojsku, obavještajne službe i privatne plaćenike. U mnogo čemu je tu stvoren novi status koji im omogućava da u tajnim misijama ubijaju ljude.“

On piše da su nove strukture rezultat terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 2001, u kojima je ubijeno više od 3.000 ljudi, kao i da je na osnovu antiterorističkih zakona bivše Bušove administracije zaobiđena zabrana ciljanih ubistava, javlja Fena.

Od tih napada, nastao je čitav jedan novi svijet. Granice između vojske i obavještajnih službi postale su zamagljene. Oko 60 odsto sadašnjeg osoblja službe CIA regrutirano je nakon terorističkih napada 2001. Mnogi od ovih agenata imaju samo jedan zadatak: da love i ubijaju ljude“, navodi Mazzetti.

Prema njegovim riječima, Bušov nasljednik, Barack Obama, nastavio je s tom politikom, čak ju je i pooštrio - između ostalog i tajnim sporazumom s pakistanskom vladom. Pakistanske vlasti, prema podacima Ujedinjenih nacija, govore o najmanje 330 napada od 2004. u kojima je ubijeno oko 2.200 ljudi, prenosi Tanjug. Prema tvrdnjama mreže nezavisnih novinara "Biro za istraživačko novinarstvo" u Londonu, taj broj je mnogo veći. Najmanje 400 žrtava su - prema navodima Pakistana - bili civili, a više od 200 bili su takozvani "ne-borci".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak