Cesta? Ne, već mrtve ribe (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Cesta? Ne, već mrtve ribe (VIDEO)
Zakrčeni tok Mississippija

Stotine hiljada mrtvih riba pronađeno je kako plutaju vodenim putovima u Louisiani, a nekoliko dana kasnije pronađena je i jedna uginula beba kita. Iako se pomor pravda nedostatkom kisika u vodi i osekom, mještani sumnjaju da svoje prste u tome ima BP.

Predsjednik okruga Plaquiemines Billy Nungesser medijima je podijelio fotografije sa šokantnim prizorima iz Louisiane. Riječ je o pomoru ribe, koji se i prije događao u toj državi, ali nikada u tolikom razmjeru.

Voda rijeke Mississippi bogata je hranjivim tvarima koje mogu potaknuti planktone na porast populacije, a višak planktona uzrokuje nedostatak kisika u vodi te ribe ugibaju i isplivaju na površinu. Takvi pomori obično pogađaju samo jednu vrstu ribe, a sada površinom pliva nekoliko vrsta riba, raža, jegulja i rakova. Nešto kasnije uočena je i jedna uginula beba kita.

Lokalno stanovništvo sumnja da su kisik iz vode ovaj put uklonili mikrobi pušteni u vodu da bi "pojeli" naftu iz BP-ove bušotine.

"Ne smijemo samo tako gledati te pomore ribe. Moramo istražiti zašto riba umire u tolikom broju. Ako je to zbog manjka kisika u vodi, treba ustvrditi uzrok tog manjka", izjavio je Nungesser.

http://www.youtube.com/watch?v=fj0l6F6sZKE&feature=player_embedded


net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak