Čaj od mente - i užitak i zdravlje

Radiosarajevo.ba
Čaj od mente - i užitak i zdravlje

Mentu volimo zbog prekrasnog mirisa i ugodnog okusa, a poznata je kao jedna od najvažnijih ljekovitih biljaka za proizvodnju čaja, eteričnog ulja i lijekova.

Čaj od mente prije spavanja umiruje organizam i pomaže lakše zaspati. Smanjuje glavobolju te želučane tegobe uzrokovane stresom. Savršen je za suzbijanje prehlada i infekcija. Pomaže pri mršavljenju!

Metvica se upotrebljava u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, što dovoljno govori o njenoj svestranosti. Ljekoviti dijelovi metvice su list ili stabljika s listovima i cvijetom. Danas se proizvode crna, bijela i zelena menta. Čaj od mente (nana, metvica) mnogima je omiljeno piće, no možda niste znali da od ove biljke možete imati velike koristi kada je u pitanju vaše zdravlje, piše Ordinacija.hr.

Ljekovitost mente

suzbija upale i infekcije

pomaže kod astme i alergije

jača imunitet

pomaže kod probavnih tegoba

sprečava bolesti desni i loš zadah

potpomaže mršavljenju

ublažava stres i nesanicu

oblog od mente umiruje osipe i crvenilo oko očiju.

Dokazano je da redovno ispijanje čaja od metvice sprečava neželjenu dlakavost na nogama, prsima, licu, leđima i drugim dijelovima tijela uzrokovano povišenim lučenjem muških spolnih hormona.

Čaj od mente

Najbolja  upotreba mente je u obliku čaja. Za jednu šoljicu čaja koristite jednu, do jednu i pol čajnu žličicu listova ili cvatućih izdanaka. Dnevna doza ovog napitka je tri do četiri šoljice. Ipak, stalno uživanje čaja od mente može uzrokovati nepovoljan učinak na srce. Nakon osam do 12 dana uzmite pauzu od jednog dana.

Ulje mente

Eterično ulje mente sadrži vitamine A i C, omega-3 masne kiseline te minerale poput željeza, magnezija, kalcija i kalija. Uzima se s gutljajem vode ili s kockom šećera: dvije do četiri kapi odjednom, tri do četiri puta na dan. I u ovom slučaju trajna upotreba se ne preporučuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak