Čaj od đumbira za hladne dane

Radiosarajevo.ba
Čaj od đumbira za hladne dane

Za đumbir smo već svi čuli i otprilike znamo koliko je dobar za naše zdravlje. Đumbir kao začin dolazi iz Azije, a stoljećima se koristi u medicini i prehrani. Daje energiju cijelom tijelu, ublažava probavne smetnje i pospješuje rad srca. Idealan je lijek protiv prehlade i gripe, pa se zimi preporučuje svakodnevna konzumacija.

Iako se smatra kako sadrži svojstva analgetika, antiseptika i antioksidanta, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira i u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva. Možda niste znali da ga u nekim zemljama tradicionalno koriste za njegu kose i držanje peruti pod kontrolom, piše Ordinacija.hr.

Treba znati da postoji bitna razlika između svježeg i osušenog đumbira tako da orijentalna medicina korijen svježeg đumbira preporučuje za zagrijavanje organizma, preznojavanje i izbacivanje štetnih materija, a osušen korijen protiv kašlja, reume i probavnih tegoba.

Čaj od đumbira koristan je prirodni lijek protiv menstrualnih bolova, glavobolje ili migrene. Donosimo vam dva primjera kako pripremiti čaj od đumbira.

Đumbir i limun protiv migrene

Za one koji pate od migrene, evo jednog recepta. Osim što će ublažiti glavobolju, smanjiti će i osjećaj mučnine koji se javlja uz jake glavobolje.

Priprema: Jednu malu kašiku suhog đumbira prelijte sa 2,5 dl vrele vode. Ostaviti da se malo ohladi, pa dodajte sok od limuna ( 1/2 limuna) i poslužite si dok je još mlak. Ovako pripremljen čaj konzumirajte samo nekoliko dana (tri šoljice dnevno). Ne morate čekati napad migrene da biste popili čaj, možete ga piti i u periodima kada migrene nisu izražene kako bi odgodili sljedeći napad.

Spriječite prehladu

Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada vam je samo hladno ili drhtite od prehlade, ova biljka će vam pomoći skoro kao niti jedna druga. Sprječava ili pobjeđuje prehladu, a svakako će vas utopliti.

Priprema: Čaj od đumbira ćete pripremiti tako da svježi korijen dodate u kipuću vodu. No prije toga korijen narežete na tanke ploškice i stavite u vodu (jedna litra). Potrebno su vam otprilike dva korijena đumbira. Kuhajte 10 minuta, a zatim procijedite. Po želji dodajte med.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak