Budućnost je u viskiju

Radiosarajevo.ba
Budućnost je u viskiju


Jeste da ne treba piti i voziti, ali auti i alkohol možda ipak imaju zajedničku budućnost, a sve u cilju spašavanja Majke Prirode. Istraživački centar pri Univerzitetu u Edinburgu predlaže, naime, dobijanje biogoriva iz viskija, odnosno iz nusprodukata njegove proizvodnje.

Prijedlog nije tako sulud kako se čini na prvi pogled, budući da se preradom nusprodukata destilacije žitarica, kojom se dobija viski, pot ale i draff taloga, zaista dobija butanol, vrsta alkohola koja daje za 30 posto više energije od etanola. Prema škotskim naučnicima, butalol bi se mogao koristiti u bilo kojem motoru koji ide na naftne derivate, dok to sa etanolom nije moguće.

Proizvodnja viskija je jedna od najjačih karika škotske ekonomije uopšte, pa ne čudi da su upravo Škoti odlučili viski dobro iskoristiti i van kafane. Prema željama EU, na biogoriva bi do 2020. trebalo otpadati makar 10 posto ukupne proizvodnje goriva.

inhabitat.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak