Budite korak ispred: Kako prepoznati manipulatora

Radiosarajevo.ba
Budite korak ispred: Kako prepoznati manipulatora

Piše: dipl. psihologinja Sanja Marjanović za Vaspsiholog.com.

Manipulacija je oblik ponašanja koji služi da se stvari okrenu u svoju korist u svakoj situaciji bez obzira na to koliko to drugome štetilo ili ne. Takvo ponašanje predstavlja perfidnu igru, gdje ništa nije onako kako vam na prvi pogled izgleda. Prema tome, jako je teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su u stanju da vas 'nasankaju' vrlo lako, a da to i ne primijetite i da se osjećate dobro i korisno u vezi sa tim. U daljem tekstu prikazane su odrednice za uočavanje manipulativnog ponašanja.

Iskrenost i manipulacija. U komunikaciji sa manipulatorom iskrenost ne pomaže. Ukoliko bilo šta izgovorite, to će biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani. Na primjer, ako ste bijesni što vam je manipulativna osoba zaboravila rođendan, njena reakcija na to će izgledati ovako: ''Strašno mi je žao što misliš da sam zaboravio/la na tvoj rođendan, trebalo je da ti kažem sa kolikim stresom se suočavam u ovom momentu - ali nisam htio/la da te zamaram time. Mada, u pravu si, možda je trebalo da zanemarim sav taj bol (ovda se mogu pojaviti i prave suze) i da se fokusiram na tvoj rođendan. Izvini.'' Iako slušajući izgovor koji vam osoba daje osjećate da joj nije zaista žao, kako je izgovorila toliko lijepih riječi, ne možete ništa da kažete protiv. Šta više, možete se naći u ulozi tješitelja. U ovakvim situacijama, bitno je da ne popuštate uopšte – ne tješite, ne prihvatajte nesuvisla objašnjenja i izvinjenja. Ako osjećate da je izvinjenje lažno – ono zaista to i jeste. Pazite se ukoliko manipulator osjeti da vas je zaveo svojim manevrom, postaćete njegova stalna 'mušterija'.

Davanje pomoći od strane manipulatora. Ako ih zamolite da vam nešto učine, oni će skoro uvijek pristati, ako se već nisu punudili i sami da vam pomognu prije toga. Ako im se zahvalite i prihvatite pomoć, oni će napraviti mnoštvo neverbalnih znakova, gdje ćete vi prosto osjetiti da bez obzira na to šta su obećali to neće biti ispunjeno. Ako im kažete da ne izgleda kao da će učiniti to što obećavaju, oni će vas uvjeravati da nema govora da neće to učiniti i da su vaše primjedbe nerazumne. Glavno pravilo je da ukoliko manipulator kaže DA, natjerajte ga da ako ne ispuni obećanje osjeti da znate da to nije htio ni da učini i natjerajte ga sljedeći put da prizna da nešto neće učiniti iako obećava da hoće. Kada počne da teatrališe, uradite nešto kako bi vidio da ne obraćate pažnju - stavite slušalice za slušanje muzike, izađite iz prostorije i sl.

Poricanje vaših riječi ili kako vas manipulator može napraviti 'ludim'. Ako primijetite da u odnosu sa nekim morate početi da vodite bilješke o tome šta ste govorili i počinjete da preispitujete sopstveni razum - znajte da ste u klopci manipulacije. Emocionalni manipulator je stručnjak u izvrtanju stvari, racionalizovanju, opravdanjima, okretanja stvari na 'svoju vodenicu'. Mogu tako samouvjereno da lažu da će vas ubijediti da je nešto bijelo iako je crno, a vi ćete bez obzira na objektivnu činjenicu doći u situaciju da preispitujete sopstvena čula. UPOZORENJE: Emocionalni manipulatori su veoma opasni! Međutim, veoma će ga uznemiriti ako sa sobom nosite komad papira i olovku i krenete uredno da bilježite konverzaciju. Možete da kažete da ste postali zaista zaboravni u posljednje vrijeme i da vam bilježenje pomaže da to prevaziđete.

Krivica - emocionalni manipulator je izuzetan u stvaranju osjećanja krivice kod drugih. Mogu vas natjerati da se osjećate krivim što pričate previše/ne pričate dovoljno, što ste previše emocionalni/niste emocionalni, što ste brižni/niste dovoljno brižni. Skoro sve može postati predmet manipulacije. Emocionalni manipulatori rijetko govore o svojim potrebama i željama otvoreno - oni uzimaju ono što im je treba kroz svoje manevre. Nabacivanje krivice je samo jedan od načina da to postignu. Još jedan način je uloga žrtve. Manipulatori se ponašaju kao da su velike žrtve i na taj način će vas natjerati da mnoge poslove uradite umjesto njih, i kada to učinite obično će vam reći da nije trebalo, da oni ne očekuju da to radite za njih, itd. Najbolja rečenica da ne upadnete u klopku je: ''Imam povjerenja u tebe da ćeš moći sam to da uradiš.''

Emocionalni manipulator igra prljavo. Manipulator ne rješava stvari direktno. Obično vam radi iza leđa i instruše druge da vam kažu ono što sami ne bi rekli. Govorit će vam ono što želite da čujete, a zatim raditi stvari koji će obstruirati, po sistemu 'jedno priča drugo radi'. Ako ga prozovete za takvo ponašanje, najverovatnije ćete čuti da ne može sve da stigne, zato što je vama sada potrebna pažnja ili mir, iako vas je prije toga saslušao i empatisao sa vama.

Ukoliko imate glavobolju, emocionalni manipulator će imati tumor mozga! Bez obzira na to koliko vam je loše, osoba koja je manipulativna će pokazati da je njoj sto puta gore nego vama. Teško ćete poslije nekog vremena osjetiti emocionalnu povezanost sa manipulatorom jer on konverzaciju stalno vraća na sebe. Ako ga prozovete za neko ponašanje, on će okrenuti situaciju i napraviti da ste vi zapravo krivac u svemu tome. Iako znate da to nije tačno, morate uložiti velike napore da to i dokažete. Ne zamarajte se, vjerujte sebi, okrenite se i izađite.

Emocionalni manipulatori imaju sposobnost da izvrše uticaj na emocionalnu atmosferu oko sebe. Kada su bijesni ili tužni, oni će angažovati sve oko sebe kako bi im doprinijeli da se bolje osjećaju, a i kako bi upali u uloge spasitelja i rješavali sve što mogu kako bi ih oraspoložili. Ako ostanete u kontaktu sa ovakvim ljudima, zaboravit ćete da imate sopstvene brige i mislit ćete da nemate pravo da ih imate i da su male u odnosu na njihove.

Emocionalni manipulatori nemaju nikakvog osjećaja odgovornosti. Ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sebe i svoje ponašnje, sve je u tome da drugi treba da čine njima. Njihov prepoznatljiv način da vas kupe je dijeljenje intimnih informacija i povjeravanje. To će učiniti da pomislite da je to senzinitvna, emocionalno otvorena osoba, i vjerovatno ranjiva. Međutim, njihove emocionalnosti i ranjivosti prosto NEMA iako će uvijek izgledati da su u problemu i krizi i od vas se očekuje da se 'bacate u bunar' za njih.

Čitajte više:

Emocionalni vampiri i parazitski odnosi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak