Brzo i zdravo: Napravite domaći kikiriki puter
Napravite domaći puter od kikirikija, poznatu i vrlo hranjivu američku deliciju, bogatu biljnim proteinima, dobrim mastima i mnogim drugim hranjivim tvarima.
Kikiriki puter idealan je obrok za sve one kojima je potrebna dodatna energija. Možete ga konzumirati u raznim varijantama: dodati mu med, cimet, sušeno ili orašasto voće, sjemenke suncokreta i sve drugo što vam padne na pamet.
Ako ga dodate zobenoj kaši ili žitaricama, dobit ćete vrlo ukusan i zdrav doručak, no pripazite da to bude u umjerenim količinama, jer je ova namirnica poznata kao kalorična bomba. Jedna kašičica kikiriki putera sasvim je dovoljna da unesete dovoljno hranjivih tvari i povećate energiju.
Kikiriki puter je često teško naći u dućanima i obično je poprilično skup, ali ga možete napraviti i sami i to u samo nekoliko minuta. Recept donosi portal Kreni zdravo.
Potrebni sastojci:
1 šolja oljuštenog kikirikija
1 žlica ulja
prstohvat soli po želji
med, cimet ili drugi dodaci u količini prema želji
Priprema:
Oljušteni kikiriki i ulje sameljite u blenderu dok ne dobijete glatku i kompaktnu smjesu, dodajte prstohvat soli, med i cimet, sušeno ili orašasto voće te još malo promiješajte.
Kako biste dobili finiju teksturu, kikiriki možete prije dodavanja u blender malo poškropiti vodom i propržiti u pećnici zagrijanoj na 200 C, dok ne dobije lijepu svijetlo smeđu boju (otprilike 15 minuta).
Navedene količine dovoljne su za pripremu pola šolje kikiriki putera, no možete napraviti i veću količinu i kikiriki puter staviti u frižider u čvrsto zatvorenoj posudi. Ovako pripremljen, kikiriki puter može trajati do dvije sedmice.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.