Brzi kolač s trešnjama i grizom

Radiosarajevo.ba
Brzi kolač s trešnjama i grizom

Vrijeme je trešanja i ovih dana vjerovatno će se naći na vašoj trpezi. Ukoliko vam dosade svježe trešnje, onda je svakako dobra ideja da ih pripremite u kolaču.

Ovo je recept za osvježavajući kolač koji se brzo priprema i još brže bude pojeden.

Sastojci

4 žumanjka
4 bjelanjka
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g pšeničnog griza
2 dcl kiselog vrhnja
malo soli
300-500 gr trešanja
malo šećera u prahu za posipanje

Priprema

Za početak, trešnje očistite od peteljki i košpica, operite i ocijedite. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Bjelanjke umiksati i ostaviti u frižider dok pripremate ostale sastojke. Žumanjke, šećer i vanilin šećer umiksati pjenasto, dodati vrhnje, malo soli, griz i izmiješati. nakon toga velikom kašikom lagano dodavati snijeg od bjelanjaka.

Smjesu uliti u manji četvrtasti kalup premazan maslacem i obložili papirom za pečenje. Smjesu poravnati i po površini rasporediti trešnje i staviti peći u zagrijanu rernu oko 35 minuta. Pečeni kolač izrezati na trokutiće ili kockice i posuti šećerom u prahu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak