Brza hrana povećava rizik od astme

Radiosarajevo.ba
Brza hrana povećava rizik od astme

Djeca koja često jedu brzu hranu izložena su povišenom riziku od ozbiljnog oblika astme u poređenju sa vršnjacima koji jedu puno voća, pokazuju rezultati velike međunarodne studije.

Istraživači su ispitali skoro pola miliona tinejdžera uzrasta 13 i 14 godina i djecu uzrasta sedam i osam godina o njihovim navikama u ishrani i o tome da li su tokom prethodne godine patili od šištanja pri disanju, ekcema i da li su imali zapušen nos u vrijeme kada nisu bili prehlađeni, niti su imali gripu.

Upitnik koji je poslat u veliki broj zemalja za mlađu djecu  popunjavali su njihovi roditelji ili staratelji. Stručnjaci su isključili druge faktore koji doprinose pojavi astme, kao što su pušenje cigareta tokom trudnoće, nezdrav životni stil  i gojaznost  i fokusirali se samo na ishranu

Oni su zaključili da konzumiranje brze hrane tri ili više puta sedmično povećava rizik od ozbiljne astme za 39 posto među tinejdžerima i za 27 posto među mlađom djecom, prenio je BBC. 

Suprotno tome, ako se tri ili više puta sedmično jede voće, rizik od astme opada na 11 do 14 posto, kao i intenzitet njenih simptoma.

Međunarodna studija o astmi i alergijama kod djece pokrenuta je 1991. godine, a novi rezultati objavljeni su u britanskom medicinskom žurnalu Torax

Stručnjaci su naglasili da ovo nisu definitivni zaključci i da je potrebno obaviti dodatna ispitivanja. U prethodnim studijama navodi se da hrana bogata transmastima izaziva burno reagovanje imunološkog sistema i upale.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak