Britanija počinje sa grijanjem na plin iz izmeta

Radiosarajevo.ba
Britanija počinje sa grijanjem na plin iz izmeta
Ilustracija

Domaćinstva u britanskom mjestu Didcot su prva u Velikoj Britaniji koja će se ove zime grijati na plin dobiven iz izmeta.

Oko 200 domova će tako koristiti biometan proizveden iz izmeta koji su tri sedmice ranije "poslali" u kanalizaciju. British Gas, Thames Water i Scotia Gas se nadaju da će projekt zaživjeti u čitavoj zemlji.

Naime, prema direktivi Evropske unije, Velika Britanija mora do 2020. godine 15 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. Martin Orril iz British Gasa je rekao da je dobivanje plina na takav način logičan korak u ispunjavaju tih ciljeva.

Plin bez mirisa
"Potrošači neće primijetiti razliku jer se plin tokom procesa pročišćava i do njih dolazi bez mirisa", rekao je, istaknuvši da nema razloga da korisnicima zbog porijekla plina bude neugodno, već da bi trebali biti ponosni što sudjeluju u projektu.

Izmet je već služio za dobivanje energije, ali sada je British Gas novim postupkom počeo prikupljati bioplin iz izmeta i uz pomoć anaerobnih bakterija pretvarati ga u biometan koji se može koristiti za centralno grijanje i kao plin u kućanstvu.

"Plin dolazi od nečega što svi proizvodimo i što je obnovljivo. Mučimo se kako bismo pronašli izvore energije i smatram da se trebamo poslužiti svime što imamo. Definitvnoo podržavam ovaj projekt" rekla je je jedna od stanovnica Didcota Kathryn Rushton za BBC.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak