Britanci traže privatizaciju sahrane Željezne Lady

Radiosarajevo.ba
Britanci traže privatizaciju sahrane Željezne Lady


Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka, koja je danas preminula od posljedica moždanog udara, bit će pokopana u katedrali Sv. Pavla u Londonu, sa svim pripadajućim državničkim počastima, a ceremonijalni sprovod će biti finansiran iz državnog budžeta. No, građani Velike Britanije imaju bolju ideju.

Margaret Thatcher: Život u slikama

Nije dugo trebalo čekati da Britanci organiziraju peticiju, kojom se traži privatizacija sprovoda Željezne lady. U jedva nekoliko sati peticija je skupila gotovo 35 hiljada potpisa, a ova je tema izazvala i žučne diskusije na društvenim mrežama.

Margaret Thatcher bila je velika zagovornica neoliberalnog pristupa ekonomiji. Njenu vladavinu obilježilo je gušenje britanskih sindikata i privatizacija gotovo kompletne industrije i prirodnih resursa Velike Britanije.

"U duhu nasljeđa velike dame, državni sprovod Margaret Thatcher trebao bi finansirati i njime upravljati privatni sektor, kako bi krajnji korisnici i vlasnici udjela dobiti najbolju moguću vrijednost i mogućnost izbora", stoji u tekstu peticije.

"Mi potpisani vjerujemo da nasljeđe bivše premijerke ne zaslužuje ništa manje i da je ova jedinstvena prilika idealan način za rezanje državnih troškova i novo dokazivanje prednosti liberalne ekonomije koju je barunica Thatcher promovirala", navodi se u peticiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak