Brazil zabranio prodaju igračaka u obliku oružja

Radiosarajevo.ba
Brazil zabranio prodaju igračaka u obliku oružja

Jedna brazilska teritorija postala je prva regija Latinske Amerike koja je zabranila prodaju igračaka pištolja, pušaka i drugog oružja, u pokušaju da suzbije epidemiju zločina povezanih s upotrebom vatrenog oružja.

Federalna oblast, koja obuhvata Braziliju, glavni grad Brazila i susjedne gradove, pokrenula je inicijativu kako bi se, posljedično, u zemlji smanjio broj ubistava, prenosi France presse.

"Promjenu kulture nasilja moramo početi još kod djece, naši sinovi moraju početi razumijevati da pištolji nisu igračke", rekao je Alirio Neto, sekretar federalnog Sekretarijata za pravosuđe.

U Brazilu, zemlji sa više od 200 miliona stanovnika, prošle godine je zabilježeno 43.000 nasilnih smrtnih slučajeva, od kojih je 73 posto izvršeno vatrenim oružjem.

Inicijativa za zabranu prodaje i proizvodnje igrački pištolja i pušaka dio je Vladinog programa za zaštitu žrtava nasilja.

Od djece je zatraženo da ostave svoje igračke pištolje i umjesto njih u ruke uzmu knjige.

Lokalne vlasti su prodavnicama dale rok od četiri mjeseca i obezbijedile im podsticaje, kako bi im nadoknadile štetu zbog zaliha takvih igrački koje više ne smiju prodavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak