Bosiljak, piletina, tuna, gljive: Sastojci koje tjestenina voli

Radiosarajevo.ba
Bosiljak, piletina, tuna, gljive: Sastojci koje tjestenina voli

Tjestenina će vam biti osnova za najbrže obroke. Probajte ove kombinacije ukusa.

SALATA OD MAKARONA I PILETINE

POTREBNO JE

300 g piletine, 150 g mrkve, 150 g graška, 150 g kukuruza šećerca, 100 g gorgonzole, 150 g šarenih makarona, 1 kašika senfa, 400 ml kisele pavlake, malo soli

PRIPREMA

Kuhanu piletinu isjeckajte na kockice. Mrkvu također isjeckajte na kockice, pa je zajedno sa graškom skuhajte u blago posoljenoj vodi. Piletini dodajte ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, nasjeckanu gorgonzolu i kuhanu i ohlađenu tjesteninu. Senf, pavlaku i malo soli pomiješajte i prelijte preko salate od piletine i makarona.

PASTA SA BOSILJKOM

POTREBNO JE

500 g tjestenine, 50 g maslaca, listovi bosiljka, bijeli luk, so

PRIPREMA

Skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dodajte joj maslac, očišćeni izgnječen bijeli luk i krupno isjeckan bosiljak. Pastu posolite po ukusu i sve promiješajte. Uz pastu sa bosiljkom odlično ide hladno bijelo vino, savjetuje Zena.blic.rs.

FUSILI SA BLITVOM I TUNOM

POTREBNO JE

450 g fusili tjestenine, 2 mrkve, 2 veze blitve, 100 g svježe tunjevine, 1 crni luk, 1 veza peršuna, so, maslinovo ulje

PRIPREMA

Skuhajte tjesteninu, mrkvu i blitvu. Kada se ohladi, mrkvu isjeckajte uzdužno na komadiće, a blitvu na trakice. U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte i propržite sjeckani crni luk, a zatim i sjeckane komadiće svježe tune. Posolite i na kraju dodajte sjeckani peršun. Izmiješajte fusili tjesteninu, sjeckanu blitvu, tunu sa lukom i peršunom i komadiće mrkve. Dodajte maslinovo ulje i sve dobro izmiješajte.

SALATA OD MAKARONA I GLJIVA

POTREBNO JE

150 g šampinjona, 250 g makarona, 1 glavica crnog luka, 1 manji praziluk, 1 crvena paprika, suhi začin, kim, ulje, so, biber

PRIPREMA

Povrće sitno isjeckajte i propržite na ulju. Dodajte šampinjone isječene na listiće, so, biber, kim, na kolutiće isjeckan praziluk i sitno isječenu papriku. Prelijte sa malo vode, poklopite i na tihoj vatri uz povremeno miješanje kratko prodinstajte. Masa od povrća i gljiva treba da po završetku dinstanja ostane samo u sopstvenom soku. Na kraju dodajte skuhane makarone, sjedinite i poslužite.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak