Bosanci - evropski rekorderi u ispijanju alkohola

Radiosarajevo.ba
Bosanci - evropski rekorderi u ispijanju alkohola
Prema najnovijem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), građani Bosne i Hercegovine evropski su rekorderi u konzumiranju alkohola. U prosjeku jedan građanin BiH godišnje popije 56 litara čistog alkohola, što je otprilike 140 litara 40-postotnog alkohola, kakav je najčešće u rakijama.
 
Svjetska zdravstvena organizacija u izvještaju o alkoholu i zdravlju navodi da se najviše alkohola konzumira u industrijski razvijenim zemljama na, kako se navodi, „sjevernom dijelu zemljine kugle“. Međutim, tu si i Argentina, Australija i Novi Zeland. Alkohol se najmanje konzumira u zemljama u kojim su muslimani većinsko stanovništvo. Među tim zemljama su države u sjevernoj Africi, Bliskom istoku i južnoj Aziji.
 
Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije u četiri posto smrtnih slučajeva u svijetu je razlog alkohol. Među njima je 320.000 osoba starosne dobi između 15 i 29 godina. Na osnovu ovog podatka se može zaključiti da je u devet posto smrtnih slučajeva ove populacije alkohol osnovni razlog. WHO upozorava da se mora daleko više raditi protiv konzumacije alkohola koji u velikim količinama predstavlja opasnost po živote ljudi, prenosi u subotu Deutsche Welle.
 
Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije se većim dijelom bazira na ispitivanju javnog mnjenja u zemljama članicama WHO-a u kojima postoje podaci o zdravlju stanovništva i konzumiranju alkohola. Veći dio podataka se odnosi na 2005. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak