Boli vas šaka od rada na računaru? Evo koje će vam vježbe pomoći

Radiosarajevo.ba
Boli vas šaka od rada na računaru? Evo koje će vam vježbe pomoći

Jednosatni unos teksta u računar može podrazumijevati do 12.000 udaraca prstima o tastaturu, što znači da se tokom radnog dana upotrijebi sila od 25 tona. Poznato je i da četverosatni rad s mišem uzrokuje smanjenje snage stiska šake i opsega pojedinih pokreta u ručnom zglobu od 18 do čak 60 posto, kaže doktorica Ana Bogadi-Šare iz Hrvatskog zavoda za medicinu rada. 

Zbog svega navedenog, u kanalu ručnog zgloba dolazi od oticanja i zadebljanja, što uzrokuje pritisak na medijalni živac i njegovo oštećenje. Ako izloženost traumama potraje dulje, nastaju prvi simptomi zamora, a kasnije i upalne promjene uslijed prenaprezanja. Oštećenja mogu biti izazvana i dugotrajnim pritiskom, posebno u ručnom zglobu, nervnih i vaskularnih struktura pri nepravilnom držanju miša

Česte su ozljede i kod nepravilne tehnike tipkanja, odnosno ako je pozicija tijela, vrata i glave neprilagođena u odnosu na radnu površinu. Nedostatak odmora tokom rada, loša organizacija rada, hladnoća, nagli rotacijski pokreti, vibracije i psihičko opterećenje poslom pogoduju nastanku bolesti tzv. kompjuterske šake.

Uz ovih nekoliko vježbica možete trenutno relaksirati ruku koja vas boli: 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak