Bizarni trend na Twitteru: Režem se za Biebera

Radiosarajevo.ba

Svaki dan dobivamo potvrdu činjenice da internet zna biti vrlo čudno i krajnje bizarno mjesto, te ogromna crna rupa koja na vidjelo izvlači najmračnije dijelove ljudske ličnosti.

Nedavni 'fenomen' na Twitteru jeste mini-pokret tinejdžera koji objavljuju lažne fotografije na kojima se navodno režu žiletima, a sve je dio morbidne akcije u kojoj se parodiranjem na ovaj način želi 'natjerati' Justina Biebera da prestane puštiti travu.

Naime, kanadski je pop pjevač globalne popularnosti, Justin Bieber, prije nekoliko dana uhapšen nakon što je uhvaćen kako konzumira marihuanu, nakon čega su Twitter preplavile fotografije tinejdžera koji se simuliranjem samoozljeđivanja 'žrtvuju' za svog idola, želeći ga 'natjerati' da prestane sa ovom ružnom navikom.

Sreća u čitavoj priči jeste da se radi o velikoj, kolektivnoj obmani gdje je većina postova na Twitteru objavljenih pod hashtagom #CutForBieber upravo parodija na ovaj bizarni trend, što ne umanjuje potencijalnu opasnost ovakvih 'fenomena'.

''Ideje su zarazne poput virusa'', komentariše ovu temu za Huffington Post Janis Whitlock, profesorica sa Cornell  Univerziteta, koja duže vrijeme proučava psihologiju tinejdžera i samoozljeđivanja, istakavši opasnost ovakvih trendova, pogotovo kad su u pitanju jako mlade i povodljive osobe, te one koje nisu u stanju razlikovati šalu od stvarnosti.

Ovom se prilikom na Twitteru oglasila i jedna od fondacija za borbu protiv raka, napisavši kako rezanje ni slučajno ne smije biti predmet šale, jer je to odraz nepoštovanja prema ljudima koji zaista boluju od poremećaja samoozljeđivanja.

Pogledajte fotogaleriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak