Bizarna kampanja protiv abortusa

Radiosarajevo.ba
Bizarna kampanja protiv abortusa

Da su američki ekstremni borci protiv abortusa, najpoznatiji po kampovanju pred klinikama u kojima se obavljaju abortusi, iznimno kreativni pokazuje i posljednji primjer kampanje koju potpisuje organizacija Life Always, a čiji je uradak prije par dana osvanuo na Manhattanu, na križanju ulice Watts i Šeste Avenije.

Plakat u čijem je središtu djevojčica crne boje kože poručuje: „Najopasnije mjesto za Afroamerikance je maternica“, a smješten u neposrednoj blizini Centra za planiranje porodice direktno upoređuje abortus sa genocidom i terorizmom, a to je u izjavi za medije potvrdio i član organizacije Life Always. Stephen Broden, svećenik i borac protiv ženskog prava na izbor, izjavio je tako da  je „više Amerikanaca nestalo usljed abortusa nego usljed terorizma, tako da je pravi nacionalni neprijatelj – abortus“.

Kampanja je okrenuta Afroamerikankama zbog posljednje statistike njujorškog Ureda za zdravstvo, koja kaže da među abortusima sa prednjači upravo ova rasna skupina, a prate ih Hispanoamerikanke.

Ova kampanja svakako ide ruku pod ruku sa već viđenim nacionalističkim kampanjama u drugim dijelovima svijeta, u kojima se obavezno predviđa nestanak jednog cijelog naroda zbog žena koje izaberu da ne rode baš svako dijete koje bi mogle. Još jedna karakteristika svih kampanja protiv abortusa je da u njima nikad nema ni riječi o prevenciji, kontracepciji, savjetovanju, nego se isključivo fokusiraju na agresivno prisiljavanje žena da rode začeto dijete, bez obzira na sve uslove koje nema ili razloge za abortus koje ima.

S druge strane, Planned Parenthood, Centar za planiranje porodice koji je na direktnoj meti kampanje, navodi da samo 3 posto od ukupnog broja usluga koje oni pružaju odlazi na abortuse, dok se prevladavajućih 82 posto tiče sprečavanja neželjene trudnoće. Christine Queen, glasnogovornica Gradskog vijeća New Yorka, rekla je da kampanja pokušava legalnu zdravstvenu uslugu prikazati kao ilegalnu, te da joj je jedini cilj zastrašiti žene.

Radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak