Bitna caka u korištenju bijelog luka

Radiosarajevo.ba
Bitna caka u korištenju bijelog luka

Naučnici su utvrdili da je ljekovita tvar skrivena u bijelom luku 100 puta učinkovitija u borbi protiv bakterije koja uzrokuje trovanje hranom od dvije vrste antibiotika.

Bakteriju Campylobacter moguće je pronaći na površini mesa, ali i u njenoj unutrašnjosti. Statistike pokazuju porast trovanja hranom tokom posljednjih godina, djelimično zbog povećane popularnosti konzumacije sirovog mesa, ali i 'roza' paštete od pileće jetre. 

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako je široko poznat po svom 'nedruštvenom' mirisu, stoljećima se smatra hranom koja liječi. On sprečava rak, snižava holesterol, liječi prehladu, ali može pomoći i u snižavanju visokog krvnog pritiska.

A sada, evo cake: Nakon što ga ogulite i usitnite, ostavite ga sa strane petnaestak minuta i tek ga tada koristite u pripremanju jela. Na taj će se način aktivirati enzimi koji podižu imunitet. 

 

 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak