Bijeg iz raja: Egipatski turizam danas

Radiosarajevo.ba
Bijeg iz raja: Egipatski turizam danas

Ovi dani nisu baš idealno vrijeme za obilazak piramida u Gizi. Štaviše, vojska je u subotu zatvorila puteve koji vode do ovih znamenitosti.

Između 1500 i 2000 turista zakrčilo je kairski aerodrom u želji da pobjegnu iz zemlje. Izraelski zračni prijevoznik El Al pokušava dogovoriti poseban let kako bi evakuirao 200 izraelskih turista, prenosi AFP.

Još u petak su vlade SAD, Velike Britanije i drugih zemalja upozorili turiste koji su se našli u Egiptu da ostanu u svojim hotelima.

Lufthansa i još neke avio kompanije otkazale su svoje subotnje letove za Kairo.  Domaća avio kompanija leti sa zakašnjenjem, jer mnogi članovi posada ne mogu da se probiju do aerodroma.

Turistička djelatnost čini 11 posto Bruto-nacionalne dobiti u Egiptu, i to je privredna grana koja je zemlji donosila najviše prihoda. Turizam je u previh devet mjeseci Egiptu donio preko 9  milijardi dolara.

Turističke destinacije u Egiptu su brojne: Kairo i donja dolina Nila, Giza, Abu Sir, Dašir, Sakara; delta Nila; Aleksandrija i mediteranska obala; Luksor i Teba; Asuan, Elefantin i sjeverna Nubija; Idfu i Abu Simbel; mjesta na obali Crvenog mora, Hurgada sa El-Gounom, Soma zaliv, Safaga, Suec; Sinajsko poluostrvo, Šarm-el Šeik, Ras Muhamed, Taba, Dahab, Nuvebia i el-Ariš; oaze koje su u Egiptu brojne, a najpopularnije su Fayou, Siwa, Bahariya, Farafra, Dakhla i Kharga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak