Bezglutensko brašno obavezno staviti na esecijalnu listu lijekova!

Radiosarajevo.ba
Bezglutensko brašno obavezno staviti na esecijalnu listu lijekova!

Celijakija je hronična bolest koja nastaje kao posljedica genetski urođene nepodnošljivosti glutena, odnosno protein koji se nalazi u žitaricama pšenice, ječma, raži i zobi, a koji se u svakodnevnoj prehrani unosi u organizam.

Udruženja osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona i Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla organizirali su stručno predavanje o temi 'Celijakija - bolest djece i odraslih', kao i promociju proručnika bezglutenskih recepata.

Osnovni cilj predavanja jeste upoznati članove ovog udruženja i širu javnost na prisutnost celijakije među djecom i odraslima, te kroz promociju priručnika bezglutenskih recepata ukazati na bolje upoznavanje sa ovom bolesti.

''Ova bolest je klinički neprepoznatljiva i oko jedne desetine oboljelih ima tu tipičnu kliničku manifestaciju bolesti. Zbog toga je ona podmukla i ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može izazvati teške oblike anemije koji mogu dovesti do maligdnih oboljena'', izjavila je pedijatrica na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla i stručni saradanik Udurženja osoba oboljelih od celijakije Lejla Osmančević.

Iz Udruženja osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona poručuju Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavodu zdravstvenog osiguranja TK-a, da što prije omoguće stavljanje bezglutenskog brašna na esecijalnu listu lijekova osobama oboljelih od celijakije.

''Pošto je bezglutensko brašno roba koja se kupuje, a Federalno ministarstvo zdravstva je donijelo odluku 19. jula ove godine da se stavi bezglutensko brašno na esecijalnu listu, ali na području Tuzlanskog kantona ta odluka još nije provedena'', izjavila je predsjednica Udruženja osoba oboljelih od Celijakije Tuzlanskog kantona Suada Salihović.

Republika Srspka već ima bezglutensko brašno na esecijalnoj listi i za djecu i za odrasle, samo pojedini kantoni još nisu proveli ovu odluku, a među kojima je i Tuzlanski kanton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak