Baršč - najpoznatija božićna juha, liječi prehladu, malokrvnost i mamurluk

Radiosarajevo.ba
Baršč - najpoznatija božićna juha, liječi prehladu, malokrvnost i mamurluk

Ništa ne može okrijepiti kao topla juha. Još ako je napravljena od zdravih sastojaka, juha je apsolutni šampion zimske kuhinje. 

Jedna od najpoznatijih juha na svijetu dolazi iz Poljske, a spravlja se od cvekle/cikle. Zove se crveni baršč (barszcz czerwony), a posebno je omiljena u božićno vrijeme. Ova juha puna vitamina i minerala pravi je lijek za prehladu, mamurluk, malokrvnost.  

Posjetitelji nedavno održanog zimskog bazara u Sarajevu mogli su kušati ovu juhu na štandu Poljske. 

Uoči predstojećih blagdana, a u suradnji s Ambasadom Poljske, donosimo vam originalni recept za krepku crvenu juhu.

BARSZCZ CZERWONY (CRVENI BARŠČ) 

Sastojci:

  • 2 kg cvekle
  • 20-30 suhih glljiva - vrganja
  • korica tamnog raženog hljeba
  • 2 l povrtne juhe (skuhati zajedno: mrkvu, poriluk, celer, korijen peršuna i list peršuna)
  • 3 kašike limunovog soka ili sirćeta

Začini: 

  • bijeli luk (dva, tri češnja)
  • mažuran (dvije kašike)
  • 5 lovorovih listova
  • biber 6 zrna ubaciti
  • sol 
  • šećer 1 kašika
  • sirće ili limunov sok 2-3 kašike
  • 0,5l 100 % soka od cvekle

Gljive natopiti u dvije čaše vode preko noći. Ujutro ih kuhati u istoj vodi da budu meke (oko 1 sat). Cveklu oguliti, narezati na debele ploške, kuhati oko 90 minuta na tihoj vatri u povrtnoj juhi u koju smo dodali vodu od gljiva, sve začine i koricu raženog hljeba.  Pri kraju kuhanja probati i po potrebi dodati još soli, bibera i mažurana. Na kraju dodati limunov sok ili sirće i sok od cvekle, te još jednom prokuhati. 

Kako bi barszcz dobio potpun okus, mora odstajati najmanje 24 sata u frižideru. 

Barszcz se u poljskoj tradicionalno servira uz raviole s mesom i gljivama (na poljskom uszka) ili pije iz šoljice kao dodatak ručku ili predjelo. U Poljskoj se također jede barszcz biały (bijeli baršč) koji se pravi od kiselog tijesta i tzv. barszcz ukraiński (ukrajinjski baršč) s cveklom, krompirom, grahom i kupusom. Sve vrste baršča su poznate u raznim varijantima u Istočnoj Europi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak