Bangladeš: Za platu od 38 dolara šiju krpice slavnih brendova

Radiosarajevo.ba
Bangladeš: Za platu od 38 dolara šiju krpice slavnih brendova

Desetine hiljada tekstilnih radnika u Bangladešu izašli su na ulice. Traže minimalnu mjesečnu plaću u protuvrijednosti 100 američkih dolara. Zaustavili su saobraćaj, palili tvornice i sukobili se s policijom, javlja HRT.

Oko dvjesto hiljada radnika protestuje treći dan zaredom. Tristotinjak tekstilnih tvornica je zatvoreno iz straha od napada demonstranata. Policija je gumenim mecima i suzavcem pokušala rastjerati radnike. Povrijeđeno je više desetaka radnika i nekoliko policajaca.

Protesti protiv malih plaća i loših uslova rada potresli su sektor proizvodnje konfekcije u Bangladešu otkako se u aprilu srušila poslovna zgrada Rana Plaza, kada je poginulo više od 1100 ljudi.



Bangladeš je drugi izvoznik konfekcije u svijetu i radi za velike modne marke poput američkog Walmarta, francuskog Carrefoura i švedskog H&M-a. Taj sektor, okosnica domaće privrede, obuhvaća 4500 tvornica i osigurava 80 posto godišnjeg izvoza u vrijednosti od 27 milijardi dolara.

Većina od tri miliona radnika i radnica u toj industrijskoj grani zarađuje minimalnu mjesečnu plaću od 3000 taka (38 dolara), među najnižima u svijetu.

Sindikati su nedavno zatražili minimalnu mjesečnu plaću od 8114 taka (100 dolara), što su vlasnici tvornica odbili pravdajući se nepovoljnom svjetskom ekonomskom konjunkturom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak