Ateisti nepoželjni na mjestu predsjednika SAD

Radiosarajevo.ba
Ateisti nepoželjni na mjestu predsjednika SAD

Čak dvije trećine Amerikanaca smatraju da je važno da predsjednički kandidat ima snažna religijska uvjerenja, čak i ako se ona razlikuju od njihovih, rezultati su najnovijeg istraživanja koje je proveo Javni institut za istraživanje religije.

Prema istraživanju, svaki peti Amerikanac protivio bi se kandidatu čiju su religijska uvjerenja drugačija od njegovih.

Kad su u pitanju konkretne vjeroispovijesti, 29 posto Amerikanaca navelo je da ne bi sa oduševljenjem prihvatilo evangelistu na toj poziciji, 53 posto ima isti takav stav za mormone, 64 posto za muslimane, a ubjedljivih 67 posto ne bi voljelo da vidi ateistu na tom položaju.

Svaki osmi Amerikanac smatra da je otvaranje novih radnih mjesta prioritet zemlje, dok svaki šesti vjeruje da je smanjenje budžetskog deficita od ključne važnosti. Prema ovom istraživanju, većina ne vjeruje da se rješenja nude u Washingtonu.

Oko 44 posto ispitanika smatra da predsjednik Barack Obama ima dobre ideje o otvaranju novih radnih mjesta, u odnosu 35 posto koji u tom smislu podržavaju strategiju i ideje republikanaca. Za stavove Obame 28 posto ispitanika smatra da su "zadovoljavajući", a pet posto da su " uzbudljivi", dok 26 posto izražava "zabrinutost", a 10 posto "ljutnju". Skoro svaki treći ispitanik je "razočaran" Obamom kao predsjednikom.

Kad je u pitanju mišljenje o pokretu Okupiraj Wall Street, svaki šesti Amerikanac smatra da bi zemlji bilo bolje ako bi raspodjela bogatstva bila ravnomjernija, dok se 39 posto ne slaže. Oko 70 posto ispitanika podržava prijedlog da se poveća porez Amerikancima koji zarađuju više od milion dolara godišnje, dok je 27 posto protiv.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.505 odraslih lica između 22. septembra i 2. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak