Aspartam - slatki, ali otrovni zalogaj
Radiosarajevo.ba
Ilustracija
Dok dijetni (light) proizvodi i proizvodi "bez šećera" štite od viška kalorija, istovremeno mogu izazvati ozbiljne bolesti i poremećaje u organizmu. Za sve je kriv umjetni zaslađivač poznat pod imenom aspartam
Aspartam je obavezan sastojak svih dijetetskih prehrambenih proizvoda. Umjetno sladilo, 200 puta slađe od šećera, sastoji se od metanola, fenilalanina, aspartične kiseline i glutamata.
Količina metanola u ljudskom tijelu ne bi smjela prelaziti 7, 8 mg na dan, a jedan litar pića zaslađenog aspartamom sadrži oko 56 mg metanola, što je, dakle, sedam puta više od dopuštenog.
S druge strane, fenilalanin i aspartična kiselina pretjerano stimuliraju živčane stanice, što može dovesti do njihovog odumiranja usljed preopterećenosti, te time uzrokovati bolesti kao što su epilepsija i Alzheimerova bolest.
Dodatna štetnost fenilalanina jeste u tome što otežava izlučivanje serotonina, supstance zaslužne za osjećaj sreće u organizmu koji se povećano izlučuje u stanju zaljubljenosti ili pri konzumaciji čokolade, te tako dovodi do depresivnih stanja, nesanice, tjeskobe i slično.
Otkada je aspartam dopušten kao sastojak prehrambenih proizvoda još 1980. godine, sve su češće negativne reakcije na njegove supstance, a mnoga istraživanja su dokazala njegovu štetnost i opasnost po zdravlje.
Vjerovatno se mnogi pitaju zašto se o štetnosti ovih supstanci ne priča toliko u javnosti, posebno ako je aspartam sastavni dio tolikog broja proizvoda koje svakodnevno konzumiramo (oko 6 hiljada prehrambenih proizvoda sadrži to umjetno sladilo).
Odgovor je vrlo jednostavan. Proizvodnja aspartama je puno jeftinija i isplativija nego proizvodnja šećera.
Ono što nama preostaje je izbjegavanje proizvoda na čijoj deklaraciji piše, često sitnim slovima, da sadrže aspartam, fenilalanin ili neodgovarajuće umjetno sladilo.
Koje su prirodne zamjene za šećer?
U trgovinama zdrave hrane moguće je nabaviti pritodnu i neškodljivu zamjenu za šećer od kojih su za dijabetičare najprihvatljiviji agava sirup i stevija.
Agava sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu "medena vodica", jer ima blagi okus i svjetlu boju.
Rjeđi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda. Agava sirup ima neobično niski glikemični indeks i praktički ne utiče na razinu šećera u krvi. Zbog toga je idealan i za dijabetičare.
Stevija je ekstrakt lišća biljke porodice Stevia i dobra je zamjena za šećer bez nuspojava, stoljećima korištena kao prirodni oblik kontrolisanja dijabetesa. Također, spušta visoki pritisak te ima antibakterijska svojstva, te je se preporučuje koristiti razrijeđenu kao vodicu za ispiranje usta.
dnevnik.hr/radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.