Anestezija zagađuje okolinu kao milion automobila

Radiosarajevo.ba
Anestezija zagađuje okolinu kao milion automobila


Prema rezultatima NASA-inog istraživanja rađenog u saradnji sa Univerzitetom u Copenhagenu, avioindustrija nije najveći zagađivač naše planete – to su plinovi koji se koriste za aneseteziju u medicini i stomatologiji. Jedan kilogram anestezijskog plina, čija bi upotreba uskoro mogla biti zabranjena u EU, zagađuje okoliš kao 1,620 kg karbon dioksida.

Možda vam se čini da količina tog plina koja se godišnje koristi u medicini i stomatologiji ne može biti tako velika, ali studija govori da je ispuštanje štetnih tvari u atmosferu od te količine godišnje jednako zagađenju koje donosi milion automobila.

Tri anestezijska plina, izofluran, desfluran i sevofluran, nisu jednako štetni po okolinu, ali se pokazalo da su sva tri štetnija od iste količine karbon dioksida i da imaju veći utjecaj na globalno zagrijavanje, a krivica ide tvari koja se zove HFC-134a, koja bi trebala biti zabranjena širom Evrope od januara slijedeće godine.

inhabitat.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak