Amputirka bostonskog napada želi opet plesati

Radiosarajevo.ba
Amputirka bostonskog napada želi opet plesati



Instruktorica plesa Adrianne Haslet-Davis stajala je sa svojim mužem na nešto više od metar i po udaljenosti od mjesta na kojem je trebala eksplodirati bomba napunjena ekserima, piše CNN.com.

Par je tu stajao 15. aprila, sa hiljadama gledalaca koji su posmatrali maraton, kada se dogodila prva eksplozija.

"Tišina je zavladala u publici dok su prašina i krhotine prekrile ulicu Boylston i pomislila sam 'o ne, ne može biti samo jedna'", rekla je Adrianne za CNN.

Bila je u pravu, nekoliko momenata kasnije druga bomba je eskplodirala pred njenim nogama. Detonacija je bacila u zrak nju i njenog muža Adama Davisa, nakon čega su pali na beton.

Za trenutak ležala je nepomično, a panika se širila bostonskom ulicom.

"Mislim da smo OK", rekla je ona Davisu. "Nisam osjećala bol i nisam imala pojma šta se dogodilo", sjeća se ona, ali kako su pokušali pobjeći na sigurno zastala je.
"Stala sam tamo i rekla 'o moj Bože, moje stopalo, nešto nije u redu s mojim stopalm'".

Doktori su rekli poslije da je ekspozija otkinula 80 posto kosti i mišića sa njenog lijevog stopala i gležnja.
"Ušla sam u mod za preživljavanje, govori Haslet-Davis. "Moram nešto uraditi u vezi s ovim, ne smijem izgubiti stopalo", pomislila je.

Ona govori da je ples jedna stvar koju radi, i dok je radi ne osjeća da bi mogla raditi nešto drugo

Pokrivena prašinom i krvlju dopuzala je do obližnjeg restorana da zamota ranu. Njen muž, kapetan u američkim zračnim snagama, došao je u restoran za njom.
Dok su joj pružali pomoć ona se okrenula mužu i izjavila mu ljubav "Žao mi je zbog svega ikad". Nakon dolaska hitne medicinske pomoći odvezena je u Bostonski medicinski centar.

Dok su je vodili na operaciju i dalje je osjećala nogu. Hirurzi su joj amputirali nogu 12 centimetara ispod koljena.

Ples koji Haslet-Davis izvodi iziskuje rad svih mišića nogu, "to ne možete rekonstruisati prostetički... ali možda tehnologija... vidjet ćemo", rekla je.

Sedmicu dana nakon napada, sada u bolničkom krevetu sa nogom umotanom u rozo platno, Haslet-Davis planira nastaviti sa podučavanjem učenika koji su joj ispunili sobu cvijećem.

"Imam trenutke kada bacam štap i boce s vodom po sobi  i razbjesnim se jer mi je neko ovo uradio... jer neću moći plesati kao nekad."

Haslet-Davis zadala je sebi zadatak: ona želi istrčati Bostonski maraton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak