Američki konzumerizam u brojkama

Radiosarajevo.ba
Američki konzumerizam u brojkama

Za predstojeće praznike, svaki će Amerikanac potrošiti 689 dolara u kupovinama vezanim za praznike: na poklone, svečanu trpezu, popratne sitnice. Brojke koje o konzumerizmu američkih potrošača donosi magazin Good.is, ilustruju tezu da su se praznici sveli na trošenje i kupovanje besmislica.

Ilustracija također donosi poređenja: za samo jedan ili dva poklona koje će prosječan Amerikanac (ali ne samo on, slična slika prazničnog trošenja raširena je širom zapada pa i kod nas) kupiti ovih dana, moglo bi se pomoći gladnoj djeci, educirati zaražene HIV-om, školovati žene u nerazvijenim društvima, a da ne govorimo o 'sitnicama' poput sađenja drva ili pomaganja siromašnijima oko nas.

Kako bi pokušao makar donekle djelovati na šopingoholičarski raspoložene Amerikance, Mercy Corps je organizovao akciju pomaganja ljudima kao kupovinu poklona. Možda još nije kasno da svi razmislimo kako humanije potrošiti dio novca koji imamo, makar u praznično doba godine.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak