Alkoholizam kao posljedica recesije

Radiosarajevo.ba
Alkoholizam kao posljedica recesije

Stres zbog gubitka posla pogađa veliki broj ljudi. Upravo zbog toga, kako pokazuju istraživanja, svaki deseti čovjek u posljednjih šest mjeseci pije više alkohola.

Gotovo četvero od deset ispitanika priznalo je da pije zbog problema prouzročenih recesijom ili poznaje nekoga ko pije kako bi si olakšao stres. Polovica onih koji su dobili otkaz priznala je da češće piju u toku dana.

"Suočavamo se s najgorom recesijom u povijesti i ljudima je teško. Poznato je da je gubitak posla jedan od najstresnijih događaja i mnogi se okreću alkoholu. Ali alkohol uzrokuje depresiju i može dovesti do povećanja stresa i anksioznosti. Ljudi su se zavukli u začarane krugove i teško je iz toga izaći", rekao je Chris Sorek, voditelj istraživanja.

"Lako je podcjenjivati psihološku štetu prouzročenu gubitkom posla. To snažno utječe na ljude i obitelji. Nažalost, svjedoci smo da su se mnogi sada okrenuli alkoholu kako bi olakšali sebi život, ali to nije rješenje", napomenuo je Avis Johns, član britanske dobrotvorne uprave.

U Velikoj Britaniji ljudima koji su ostali bez posla bit će podijeljene knjige sa stručnim savjetima o tome kako ponovno pronaći posao. Nadaju se da će to donekle ublažiti situaciju u zemlji. Slične akcije planiraju se provesti i u još nekim evropskim zemljama.

Tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak