Ako pijete i vozite bit ćete silovani u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Ako pijete i vozite bit ćete silovani u zatvoru

Ako vas uhvate pijane za volanom bit ćete silovani u zatvoru. Tako glasi kontraverzna južnoafrička reklamna kampanja protiv vožnje u alkoholiziranom stanju.

Videospotovi podsjećaju na srcedreparne filmove - krupan i neuredan muškarac gledateljima govori kako "traži nekog posebnog, nekog ko će mu pomoći da se s osmijehom nosi s teškim situacijama". Drugi spot obećava: "Ove te ruke nikad neće napustiti". No kada kamera odzumira ruke, u kadru se vidi kako se radi o zatvorskoj ćeliji prenatrpanoj zatvorenicima, koji leže po krevetima i madracima, a na ekranu se pojavi tekst: "Oni bi te voljeli upoznati. Nikad ne pij i vozi".

Zbog oglasa su bijesne tamošnje grupe za reformu zatvora, kao i udruge za seksualno nasilje, koje tvrde kako se izruguje zatvorenicima. "Problem silovanja po zatvorima je realan i ozbiljan, a političari ne čine ništa kako bi ga riješili. Ovaj oglas ne podiže svijest već govori o tome kao o dodatnoj kazni", smatra Rachel Jewkes iz Južnoafričke inicijative za istraživanje seksualnog nasilja.

Lukas Muntinagh iz Društvene inicijative za reformu zatvora dodaje kako bi negodovanja bila veća da je oglas usmjeren na žene, a ne muškarce, piše Telegraph. "Htjeli smo pokrenuti kampanju, koja ne samo da podiže svijest, nego i mijenja potrošačevo ponašanje tako da nikad više neće piti i voziti", pojašnjeno je iz Brandhouse Bevrages, kompanije koja se bavi proizvodnjom pića i koja je sudjelovala u stvaranju oglasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak