Ajnpren juha: Okrepljujuće jelo 'od ničega'

Radiosarajevo.ba
Ajnpren juha: Okrepljujuće jelo 'od ničega'

Ukusna je i prija u zimske dane, izuzetno je jeftina i spravlja se od namirnica koje se mogu naći u skoro svakoj kući. 

Za ajnpren juhu potrebno vam je samo jedno jaje, kašika masnoće, kašika brašna, voda, malo soli i začina. 

Naziv 'ajnpren juha' potiče od originalnog imena "Einbrennsuppe". Na našim prostorima ime joj varira, a najčešće verzije imena su "ampre", "anpre, "amper" ili "anpren". Kako joj originalno ime kaže, riječ je o zapršci, koja predstavlja njenu osnovu, a na koju se dodaje voda, jaja i začini.  

POSTUPAK: Staviti kašiku maslaca ili druge masnoće u šerpu i zagrijati na blagoj vatri. Kada je dovoljno vruće, dodati jednu punu supenu kašiku brašna i napraviti svijetlu zapršku. Pazite da ne zagori. Na ovo postepeno ulijte litar vode, dodajte sol, vegetu, kašičicu aleve paprike, po želji malo kima, bibera ili lovorov list.

Kada je juha proključala, pažljivo u tankom mlazu dodajte jedno umućeno jaje, svo vrijeme miješati juhu, kako bi se od jajeta stvorili tanki rezančići. Kuhati najviše pet minuta. 

Juha je gotova, ali ukoliko je želite obogatiti dodajte kašičicu kiselog vrhnja u svaki tanjur.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak