Afganistan, 2013: Anti-talibanske milicije

Radiosarajevo.ba

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai nedavno je naredio snagama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da napuste provinciju Wardak, kao odgovor na optužbe da milicije, koje finansiraju Amerikanci, “muče, zlostavljaju i ubijaju” lokalne civile.

Magazin The Atlantis donosi priču o plemenskim milicijama. Novinar Vikram Singh pratio je ove milicije u Afganistanu tokom nekoliko proteklih mjeseci i navodi da gore navedene optužbe nisu iznenađujuće. Singh piše:

“Tokom mojih posjeta različitim zonama u kojima su ove milicije aktivne, uočio sam da njihove vođe djeluju kao kvazi-gospodari rata. Slučajevi zlostavljanja su česti i dobro dokumentovani. U provincijama kao Kunduz, postoje distrikti u kojima nema dovoljno snažnog organa vlasti da se suprotstavi autoritetu milicije.“

U svom eseju, Singh se fokusirao na dvije različite frakcije milicija. Jedna je u Logar provinciji, koju je formirao lokalni vlasnik građevinske kompanije, bijesan na talibane koji su mu ubili majku prošle godine.

Druga frakcija djeluje na sjeveroistoku Kunduza, odakle su protjerali talibane još prije tri godine, ali još uvijek se nisu 'raspustili'. Lider ove grupe, bivši mudžahedin Nabi Gecchi, počeo je 'oporezivati' lokalno stanovništvo kako bi finansirao svoje operacije.

U crno-bijeloj fotogaleriji pogledajte šta je u provincijama Afganistana zabilježila kamera Vikrama Singha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak