Adolescencija sada traje do 25. godine

Radiosarajevo.ba
Adolescencija sada traje do 25. godine

Britanski dječji psiholozi pokrenuli su inicijativu da rade sa osobama do 25. godine starosti, kako bi se spriječilo naglo okončavanje djetinjstva i pritisak da se važne životne odluke ranije donesu. 

“Postajemo sve svjesniji važnosti razvoja poslije 18. godine i mislim da je ovo odlična inicijativa”, kaže dječja psihologinja Laverne Antrobus iz londonske Tavistock klinike, piše B92.net. 

Sada postoje tri stepena adolescencije – rana adolescencija (između 12. i 14. godine), srednja adolescencija (od 15. do 17. godine) i kasna (od 18. godine). 

Ova inicijativa pokrenuta je zato što istraživanja pokazuju da mozak nastavlja razvoj i poslije tinejdžerskih dana. 

Tokom adolescencije, svi podaci se u mozgu obrađuju mnogo drugačije, nego u zrelom dobu ili u djetinjstvu. Naime, mozak se tada “reorganizuje”, a hormoni se mijenjaju. 

“Neki adolescenti žele duže ostati sa porodicama, jer im je potrebna podrška tokom godina razvoja i važno je da roditelji shvate da svi mladi ljudi ne sazrijevaju istom brzinom”, kaže Antrobus.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak