9 laži koje republikanci govore o ženskom tijelu

Radiosarajevo.ba
9 laži koje republikanci govore o ženskom tijelu

U jeku debata koje se u Sjedinjenim Državama posljednjih mjeseci vode o ženskom reproduktivnom zdravlju, pri čemu je maternica državni problem broj jedan, izdvajaju se neistine koje republikanski političari siju o ženskim tijelima. Republikanci bi istovremeno zabranili abortuse, kontracepcijska sredstva  učinili nedostupnim ili skupim, žene prisilili da rode silovateljevo dijete, ne osvrćući se na medicinska istraživanja i dokaze, a sve to u zemlji u kojoj Viagru pokriva zdravstveno osiguranje. Huffington Post donosi listu laži i neprovjerenih tvrdnji koje su se izdvojile među ostalima.

Kontracepcija uzrokuje rak prostate
Jedan od argumenata zašto vlada ne bi trebala dozvoliti da zdravstveno osiguranje pokriva kontracepcijska sredstva, a koji se mogao čuti u New Hampshireu, bio je taj da ona uzrokuju rak prostate. Argument je potkrijepljen istraživanjem koje je proveo dr. David Brownstein, a koje je postavilo hipotezu da muškarci mogu u organizam unijeti estrogen iz kontaminiranog okoliša, a ne iz maternica svojih majki, što može uticati na razvoj raka prostate. Uzimanje kontracepcijskih pilula nema veze sa rakom prostate, podcrtao je dr. Brownstein.

Abortus uzrokuje rak dojke
U New Hampshireu je nedavno prihvaćen prijedlog zakona koji će nametati doktorima da ženama koje žele abortus kažu kako abortus direktno može uzrokovati rak dojke. U prijedlogu zakona stoji kako trudnoća i rađanje smanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke, stoga abortus, kao i odlaganje trudnoće, povećava taj rizik. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ne postoji veza između abortusa i raka dojke, ali to ne smeta zakonodavcima Aljaske, Kansasa, Mississippija, Oklahome i Texasa, koji također žele uvesti ovu praksu u ordinacije.

Čuti otkucaje srca kojih nema

Kontracepcija je poziv na seks
Politički komentator i pristalica konzervativaca Rush Limbaugh napao je studenticu Sandru Fluke argumentirajući potez Obamine administracije koja je kontracepciju stavila pod zdravstveno osiguranje kao „želju žena da im se plati za seks“. „Ona toliko upražnjava seks da si ne može priuštiti kontracepciju, pa želi da joj poreski obveznici plate kako bi mogla imati seks.“ Republikanac Rick Santorum također je rekao da kontracepcija „podstiče lošu vrstu seksa“, te da predstavlja „dozvolu za seks van braka, koji se ne upražnjava u prokreativne svrhe“.


Kontracepcijske pilule se pored zaštite od trudnoće koriste i za liječenje endometrioze, cisti na jajnicima, akni i drugih zdravstvenih problema. Prijedlog zakona u Arizoni predviđa kažnjavanje žena koje piju kontracepcijske pilule u nemedicinske svrhe.

Obama prilagodio zakon o kontracepciji

Legalan abortus znači industriju abortusa
Republikanka iz Arizone, Terri Proud, predložila je prošle sedmice da se uvede praksa da žene moraju pogledati proces izvršenja abortusa prije nego im se isti odobri. U pismu koje je uputila svojim kolegama, ona kaže: „Predugo su Planned Parenthood i industrija abortusa prodavali abortuse bez obzira na zdravlje i sigurnost žena. Doktori bi trebali suočiti žene sa realnim posljedicama abortusa, kratkoročnim i dugoročnim rizicima koje nosi ta opasna hirurška procedura."

Tek 3 posto usluga Planned Parenthooda otpada na abortuse, a ova organizacija je, s druge strane, zaslužna za prevenciju preko 220.000 abortusa svake godine, budući da predstavlja najlakši način na koji djevojke i žene mogu doći do kontracepcije. Napadi na Planned Parenthood nisu ništa novo, pa su zastupnici pro-life ideje često tvrdili da ova organizacija djevojkama nudi neefikasna kontracepcijska sredstva kako bi povećala broj abortusa koje radi.  

Žene ne mogu zatrudnjeti od silovanja
„Mogućnost da žena zatrudni u slučaju silovanja je jedan naprema više miliona“, izjava je Stephena Freinda, a razlog za to je što „traumatično iskustvo silovanja utiče na lučenje određenog sekreta koji ubija spermu“. Ovakav nonsens nema nikakvo naučno utemeljenje, ali ne predstavlja usamljeno stajalište:  mnogi vjeruju da trudnoća ne može biti posljedica silovanja, te da nemali broj žena laže da su silovane i da su tako zatrudnjele.

Prema podacima Planned Parenthooda, oko 5 posto slučajeva silovanja rezultira trudnoćom, a davanje hitne kontracepcije ili pilule za dan poslije svim žrtvama silovanja moglo bi spriječiti više od 22.000 neželjenih trudnoća godišnje.

Prenatalni testovi vode abortusu
Sad već čuven po svojim izjavama protiv seksa, homoseksualaca, kontracepcije, pornografije i čega sve ne, Rick Santorum, je pokrenuo pitanje prenatalnog testiranja gdje je ustvrdio da su osmišljeni kako bi ohrabrivali abortuse. „Amniocenteza prečesto rezultira abortusom“, Santorumova je teza zbog koje bi zabranio ovakva testiranja, iako službeni podaci govore da preko 90 posto amniocenteza rezultira optimalnom dijagnozom, odnosno potvrdi da je s djetetom sve u redu, a pola od 5 posto fetusa kod kojih se otkrije određena anomalija bude abortirano.  

Vakcija protiv HPV-a uzrokuje mentalnu retardaciju
Republikanska političarka Michele Bachmann skovala je tezu da vakcina protiv HPV-a, koja spašava milione života žena tako što ih štiti od raka grlića maternice, uzrokuje mentalnu retardaciju. Dr. Renata Arrington-Sanders, profesorica na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins Univerziteta, istakla je da je vakcina potpuno sigurna, što su pokazala brojna istraživanja i medicinski izvještaji. „Žalosno je da vakcinu protiv HPV-a prati loš glas samo zato što se ona tiče spolno prenosivih bolesti.“


Pilula za dan poslije uzrokuje abortus
Michele Bachmann je također kritikovala poteze Obamine administracije koja je kontracepciju uvrstila u listu lijekova koje pokriva zdravstveno osiguranje rečenicom da je „pilula za dan poslije zapravo pilula za abortus“. Kontracepcijska sredstva, hitna ili ne, sprečavaju trudnoću, a ne prouzrokuju abortus. Bachmann možda i ne zna da pilula za dan poslije djeluje istim sastojcima koji se nalaze i u običnim kontracepcijskim pilulama, samo s jačom dozom, što nema nikakve veze s već razvijenim zametkom, ali je to ne sprečava da razvije vlastitu teoriju o tom pitanju.

Vaša beba je sasvim dobro
U senatu države Arizona prošao je prijedlog zakona koji dozvoljava ljekarima da doslovno lažu svojim pacijenticama da je s fetusom sve u redu, ako bi zbog istinite informacije pacijentica mogla zatražiti abortus. Novi zakon štiti doktore od tužbi koje bi protiv njih podnijele pacijentice koje rode dijete sa smetnjama u razvoju iako su prošle sve preglede u trudnoći.

Pletene materice za kongresmene

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak