7 namirnica koje tope kilograme

Radiosarajevo.ba
7 namirnica koje tope kilograme

Ako ste upravo na dijeti ili općenito pazite na unos kalorija u organizam, pomoći će vam informacija o namirnicama koje svi imamo kod kuće, a koje pomažu u gubitku kilograma.

Zeleni čaj. Zeleni čaj ubrzava metabolizam i smanjuje masnoće u krvi, a time pomaže i u gubitku kilograma te se zato nerijetko dodaje različitim preparatima za mršanje.

Voda. Voda nema kalorije, stvara osjećaj sitosti, čisti otrove iz tijela, a potpomaže i metabolizam. Zbog svega toga, pravi je saveznik u mršanju i održavanju zdravlja, ali samo u kombinaciji sa zdravom ishranom i tjelesnom aktivnošću.

Med. Za razliku od šećera, med sprečava nakupljanje kilograma, masnih naslaga i snižava nivo triglicerida u krvi, a time i pomaže u naporima da smršate, pokazala su istraživanja.

Cimet. Omiljeni začin za kolače i kuhano vino, bogat željezom, kalcijem i manganom, također je višestruko koristan po zdravlje. Cimet snižava nivo šećera u krvi, zajedno s lošim razinama holesterola (LDL), a snižava i krvni pritisak. Cimet pomaže u sprečavanju nakupljanja masnih naslaga jer poboljšava metabolizam glukoze, a istraživanja su pokazala da su masne naslage oko trbuha osjetljivije na efekt cimeta od drugih dijelova tijela.

Zob. Cjelovita žitarica zob stvara osjećaj sitosti, a sadrži i topiva vlakna koja snižavaju holesterol i masnoće u krvi. Sporo se probavlja tako da ne povećava nivo šećera u krvi, te stvara dugotrajni osjećaj sitosti.

Bademi. Orasi, kesteni, bademi, lješnjaci, svi orašasti plodovi su hranjivi, učinkoviti u borbi protiv holesterola i triglicerida, a daju puno energije i stvaraju osjećaj sitosti.

Ljute papričice. Ljuta crvena papričica sadrži kapsaicin, tvar koja ubrzava metabolizam, povećava tjelesnu toplinu i time sagorijeva višak masnih naslaga i ubrzano troši kalorije. Osim toga, ovaj zdravi začin kotrolira apetiti i želju za slanom, slatkom i masnom hranom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak