5 razloga zašto trebate jesti jaja

Radiosarajevo.ba
5 razloga zašto trebate jesti jaja

Uskrs i Vaskrs pravi su dani na koje se trebamo podsjetiti koliko su jaja korisna u našoj ishrani. Iako su dugo vremena nosila lošu reputaciju kao uzrok povišenog holesterola, relevantne studije su pokazale da umjereno konzumiranje jaja neće imati loš uticaj na naše srce, piše Huffington Post.

Pet razloga zašto jaja treba koristiti u svakodnevnoj ishrani donosi B92.

Zbog jaja se rađaju lijepe bebe

Ona su obavezni dio ishrane svake trudnice zato što su puna holina i vitamina B koji je neophodan za razvoj bebinog mozga. Holin je i u vezi sa smanjenim rizikom za mentalne poremećaje kod beba - konkretno smanjuje rizik za Downov sindrom i demenciju.

Jaja pomažu da utolite glad

Ukoliko jedete visokoproteinski doručak ujutru, imaćete manje potrebe da jedete nešto nakon 19 sati. Osjećaj sitosti će vas pratiti tokom cijelom dana. Ukoliko ste na dijeti, imajte ovo na umu.

Jaja poboljšavaju reflekse

Tirozin, amino-kiselina iz jaja pomaže reflekse, tvrdi jedna nedavna studija. "Tirozin efekat" može vam pomoći i u svakodnevnim situacijama - kod iznenadnih situacija prilikom vožnje.

Jaja smanjuju rizik za rak

Antioksidanti u jajima smanjuju rizik od raka i bolesti srca, vodećih uzroka smrtnosti širom svijeta. Iako kuhanjem smanjujete broj antioksidanata na pola, ostatak možete dobiti i iz jabuka.

Jaja snižavaju krvni pritisak

Protein u jajima može pomoći u skidanju krvnog pritiska tako što djeluje kao inhibitor poput onog koji se nalazi u lijekovima za snižavanje pritiska. Sa nižim krvnim pritiskom manja je šansa i za bolesti srca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak