40 godina postojanja Sajma šljive

Radiosarajevo.ba
40 godina postojanja Sajma šljive

U Gradačcu je od 23-26.09. održan 36-ti međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – sajma šljive. Proteklih dana u Gradačcu je svoje proizvode prezentovalo oko 250 izlagača iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Turske i BiH.

Ovogodišnji sajam šljive održavao se na oko 13.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora. Predstavili su se proizvođači pređivači hrane i pića, transportna preduzeća, proizvođači poljoprivredne mehanizacije, bankarske, turističke i nevladine organizacije.

Partnerstvo s Hrvatskom

Na Sajmu su ove godine obilježena dva jubileja, 40 godina postojanja Sajma šljive i 50 godina Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Pored toga, gradačački sajam po prvi puta je imao zemlju partnera – Republiku Hrvatsku. Sajam su otvorili premijer Vlade FBiH Mustafa Mujezinović, prof.dr. emeritus Dževad Jarebica i direktor uprave Petrokemije Kutina, Boris Mesarić.

Povodom jubileja 40 godina postojanja međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – sajma šljive, dodijeljeno je 14 priznanja utemeljivačima, organizatorima i sponzorima za razvoj i afirmaciju gradačačkog sajma. Uručene su i 22 zlatne medalje, 10 srebrenih i 4 bronzane medalje, te 5 posebnih priznanja za kvalitet izloženih proizvoda i sadržajan nastup na Sajmu.

Vezano: Gradačački sajam šljive: Dodijeljena priznanja

U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva i Tehnološkog fakulteta u Tuzli održano je IV stručno-naučno savjetovanje AgroTECH sa međunarodnim učešćem. Predstavljeno je 30 naučnih radova autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, i Crne Gore.Predstavljene su teme kao što su ‘Sistemi sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini’, ‘Savremena tehnologija u zaštiti šljive’, ‘Faktori i prednosti proizvodnje povrća u zatvorenom prostoru – plastenici’ itd.

„Zadovoljni smo sa svim programskim sadržajima koji su u cjelostirealizovani za vrijeme Sajma. Nadamo se da su učesnici i posjetioci ostvarili poslovne kontakte i nova prijateljstva. Posebnop zadovoljstvo je što smo u godini jubileja, 40 godina od osnivanja Sajma, imali zemlju partnera, Republiku Hrvatsku“, rekao je direktor Sajma Husein Topčagić.

Susret poljoprivrednika i vlasti Tuzlanskog kantona

Četvrtog dana 36. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive u Gradačcu održan je tradicionalni susret poljoprivrednika sa stručnim radnicima i predstavnicima vlasti TK. Sa poljoprivrednicima su diskutovali Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vldi TK i Nusret Šerifović, direktor Poljoprivrednog zavoda TK.


Posebna pažnja posvećena je aktivnostima na registraciji poljoprivrednih gazdinstava, poticajnim sredstvima, otkupu tržnih viškova i plasmanu proizvoda.

„U današnje vrijeme ekonomske krize nema poljoprivredne proizvodnje bez poticajnih sredstava, a ni poticaja dok se ne izvrši registracija poljoprivrednih gazdinstava. Zato molim poljoprivredne proizvođače da iskoriste vrijeme do kraja oktobra da izvrše prijavu svojih gazdinstava“, kazao je Samid Šarac.

Sa skupa je upućen poziv poljoprivrednicima da svoje prijedloge oko poticajne politike za 2010. godinu dostave u resorno kantonalno ministarstvo kako bi se što bolje pripremili za projekciju novog budžeta.

Vezano: Ustavni sud BiH presudio - Zakon o zaštiti domaće proizvodnje neustavan

Poljoprivrednici proizvođači su zatražili da se nastavi sa poticajnom politikom otkupa tržnih viškova ali i da se zaustavi podcenjivanje poljoprivrednika od strane prerađivačkih firmi koje ucjenjivačkom politikom, niskim cijenama otkupa i robnom razmjenom devalviraju uloženi trud direktnih proizvođača hrane.

Direktor Poljoprivrednog zavoda Tuzla, Nusret Šerifović istakao je da postoji mogućnost organizovanja edukacije poljoprivrednika na terenu o svim najnovijim trendovima u oblasti poljoprivredne proizvodnje, uz korištenje znanja stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

Sajamske prostore u protekla četiri dana je obišlo oko 25.000 posjetilaca, a 36-ti sajam poljoprivrede i prehrambene industrije-sajam šljive sinoć je i zvanično zatvoren na tradicionlanoj Plavoj večeri u restoranu Banja Ilidža.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak