30.000 Francuskinja treba ukloniti silikone

Radiosarajevo.ba
30.000 Francuskinja treba ukloniti silikone

Francuski medicinski zvaničnici pozvat će ove sedmice 30.000 žena koje su ugradile u grudi sporne silikonske implantate da ih uklone, nakon nekoliko slučajeva za koje se sumnja da izazivaju rak dojke, javile su u utorak dnevne novine Liberation, prenosi Fena.

Pozivajući se na visoke medicinske zvaničnike novine pišu da će prije kraja ove sedmice vlasti zatražiti od žena koje su ugradile implantate kompanije Poly Implant Prothèse (PIP) da ih uklone.

Kompanija PiP je zatvorena i svi njeni proizvodi su zabranjeni prošle godine nakon što je otkriveno da koristi neovlašteni silikonski gel koji izaziva abnormalno visoke stope perforacije među implantatima.

Zdravstveni zvaničnici naveli su da je prošle sedmice registrovano  osam slučajeva raka, većinom raka dojke, kod žena koje su nabavile implantate PiP-a.

- Od hitne je važnosti za žene koje su nabavile PiP implantate da ih vrate svojim ljekarima da ih pogledaju, izjavila je za Liberation glasnogovornica francuske vlade Valerie Pecresse.

Policija je primila 2.000 pritužbi od žena koje su ugradile te implantate i pokrenula je krivičnu istragu protiv kompanije PiP, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak