2011 - Međunarodna godina šuma

Radiosarajevo.ba
2011 - Međunarodna godina šuma

Generalna skupština UN proglasila je 2011. godinu Međunarodnom godinom šuma. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o održivom upravljanju, očuvanje i održivom razvoju svih tipova šuma.

Priroda je našu zemlju obdarila značajnim šumskim bogatstvom. Šume i šumska zemljišta u BiH rasprostiru se na površini od oko 2,709.800 ha, što čini 53% površine države.

Od ovoliko šume, 81% je u državnom vlasništvu (Federacija BiH i Republika Srpska) dok je 19% na privatnim posjedima.

Intenzivnu eksploataciju šuma započele su Austrougarske vlasti u BiH, a značajne devastacije, pretežno oko urbanih područja, dešavale su se tokom prethodnog rata. Posljedica rata je i velika minirana površina od preko 100.000 ha, koja je za duži vremenski period izgubljena za gospodarenje, a obzirom na oštećenost, predstavlja potencijalno žarište za razvoj biljnih bolesti i insekata.

Procjenjuje se da u BiH raste oko 291 milion kubnih metara, od čega je 108 miliona pripada četinarima i 183 miliona listopadnom drveću.

Zanimljiv je i podatak koji navodi udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH: mogući godišnji obim sječe je 7,235.500 m3, ali se zbog nepotpunih podataka o stanju šuma usljed ratnih dejstava, kako ne bi došlo do daljne devastacije šuma, nakon rata nijedne godine nije realizirao mogući obim siječa u punom kapacitetu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak