10 namirnica zbog kojih izgledamo umorno i starije

Radiosarajevo.ba
10 namirnica zbog kojih izgledamo umorno i starije

Izgledate li umorno i nakon što ste isprobali sve trikove koje preporučuju najbolji vizažisti vrijeme je da razmislite o svojoj prehrani . Donosimo top 10 najgorih neprijatelja naše kože i tijela zbog kojih izgledamo iscrpljeno i starije.

Na desetom mjestu je so

Povećani unos soli dehidrira tijelo jer bubrezi pojačano izbacuju tekućinu iz tijela. To se manifestira i na našoj koži jer voda odlazi iz stanica i kožu čini naboranom i opuštenom.

Crveno meso

Konzumirate li ga više od dva puta sedmično možda upravo zato imate više bora na licu. Naime, ono je teže probavljivo te se tako štetne tvari duže zadržavaju u organizmu.

Ugljikohidrati

Višak ugljikohidrata u tijelu može oštetiti kolagen koji kožu čini zategnutom, mladom i blistavom. No važno je znati kako nisu svi ugljikohidrati loši. Oni koje bi trebali izbaciti svakako su slatki zalogajčići te pekarski proizvodi i tjestenina od bijelog brašna. S druge strane, cjelovite žitarice su i više nego dobro došle vašem tijelu.

Umjetni zaslađivači 

Aspartam je naziv za sintetično visoko intenzivno sladilo koje se koristi u dijetetskim napicima. On izaziva negativne metaboličke procese u organizmu, uzrokuje stvaranje bora te utjeće na nivo hormona.

Pržena hrana

Ona u sebi sadržava velike količine ulja i transmasnih kiselina koje negativno utječu na kožu, ali i bubrege i jetru te na normalno funkcioniranje svih unutrašnjih organa.

Slatkiši od rafiniranog šećera

Velike količine šećera podižu nivo inzulina te trenutno podižu energiju, no vrlo brzo nakon toga nivo šećera u krvi naglo opada što rezultira osjećajem umora i iscrpljenosti. No šećer djeluje i na vanjski izgled te i vaša koža postaje beživotna i umorna.

Pržene slastice

Slastice poput fritula i krafni također osiguravaju tek jednokratni nalet energije nakon čega dolazi do osjećaja iscrpljenosti. Isto tako, sadrže velike količine štetnih masnoća koje ostaju dugo u organizmu i opterećuju rad organa.

Suhomesnati naresci

Oni su sebi sadržavaju veliku količinu soli i natrija što uzrokuje dehidraciju organizma, a samim time i stvaranje bora. Jedini način da se oduprete ovom efektu je da pojačate unos tekućine.

Jako začinjena hrana

Iako su neki itekako dobri za naš metabolizam, kada je u pitanju koža neki začini mogu uzrokovati neujednačenu boji tena i izražene kapilare. To se ponajprije odnosi na ljute začine koje bi trebalo izbjegavati ili ih pak konzumirati vrlo umjereno.

U ovom slučaju neslavno prvo mjesto zauzima alkohol

Alkoholna pića su najopasniji saveznici bora. On također dehidrira organizam i time isušuje kožu što dovodi do stvaranja bora i vidljivih kapilara, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak